Statul acorda cele mai mari subventii pentru culturile de tutun. Motivul pentru care suprafetele cultivate au scazut dramatic
Una dintre cele mai mari subventii acordate de stat este cea pentru culturile de tutun, insa cu toate acestea suprafetele cultivate cu aceasta planta au scazut dramatic.
Inainte de Revolutie erau cultivate 35.000 de hectare, iar acum abia daca avem 1.500.
Cei care investesc bani si efort in "iarba dracului" reusesc sa faca bani buni, chit ca munca in sine presupune migala si atentie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Familia Negoita cultiva tutun de 5 ani. Are 12 hectare la Namoloasa, judetul Galati, iar rasadurile cresc in solarii cu o tehnologie moderna.
Tutunul se insamanteaza pe pat de apa. Dureaza cam doua saptamani pana cand ajunge la germinatie. Apoi trebuie sa treaca alte trei, patru saptamani pana cand planta poate fi pusa in pamant, afara. Este o munca manuala, migaloasa, de aceea foarte multi agricultori din Romania au renuntat la culturile de tutun.
Procesatorii care cumpara tutunul sunt mult mai pretentiosi decat pe vremea tigarilor "Carpati".
Comuna Danesi din judetul Dolj are traditie de zeci de ani in cultivarea tutunului, dar si aici fermierii au adoptat tehnologiile noi. Daca tutunul nu este de "calitatea intai", procesatorii nu platesc mai mult de 2 lei pe kilogram.
Subventia pe care o primeste un fermier este de 200 de euro pe hectar. Cultivatorii de tutun primesc insa o subventie suplimentara de 1200 de euro pe hectar. Politica agricola a Uniunii Europene prevede stimularea anumitor culturi deficitare, dar tutunul primeste suma cea mai mare. Subventia i-a facut pe multi sa renunte la grau si porumb.
Statul isi recupereaza inzecit banii din subventii prin acciza pe tigari: 2 euro pe pachet.