Spre disperarea celor cu credite, deprecierea leului pare de neoprit. Ce explicatii au economistii
Deprecierea leului pare de neoprit, iar joi cursul monedei euro a urcat spre 4 lei si 48 de bani.
Euro a tras dupa sine inclusiv, francul elvetian si dolarul american. Asta inseamna ca cei cei care au rate in valuta, dar si cei care au de platit chirii, sunt disperati. In prezent, peste 700 de mii de imprumutati au restante catre banci.
Cursul oficial anuntat la ora 13 a fost de 4 lei si 47,63 de bani pentru un euro, insa dupa amiaza cotatiile interbancare au trecut de 4 lei si 52 de bani.
Primele victime ale deprecierii leului sunt cei care au luat credite in valuta in urma cu 5-6 ani, iar acum isi pierd casele si afacerile prin executare silita.
"Debitorii au ajuns in imposibilitatea de a-si mai plati creditele, intrucat in ultima perioada leul s-a depreciat foarte tare in raport cu euro si mai ales cu francul elvetian si normal ca oamenii nu au mai avut puterea financiara sa achite ratele.", explica executorul judecatoresc Marian Panait.
Restantele la creditele in euro si franci elvetieni au crescut in ultimul an cu peste 30 la suta, aproape de doua ori mai repede decat cele in lei.
Deprecierea de acum a leului nu poate decat sa agraveze situatia.
"Daca acest nivel de curs va fi mentinut o perioada mai lunga de timp, s-ar putea sa vedem si o crestere a restantelor la banca. Bineinteles ca zonele cele mai expuse sunt cele sarace.", spune Cristian Hostiuc.
Analistii spun ca leul va cunoaste multe salturi provocate, la fel ca in aceste zile, de evenimentele de pe pietele internationale.
"Leul s-a depreciat in special ca urmare a unor tranzactii derulate de jucatorii din Londra. Credem ca intervalul de variatie al leului va fi unul destul de mare, putem vorbi de un interval 4,30 - 4,60 in acest an si nu excludem noi evenimente pe plan extern care ar putea afecta leul.", a declarat economistul sef BCR.
Totusi, BCR isi mentine prognoza de curs de 4 lei si 40 de bani pentru un euro pentru finalul acestui an.