Sponsorizările pentru ONG-uri, blocate. Cazul asociației care luptă să ridice un spital de copii

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 02 Iulie 2018 19:25
Categorie: Financiar

Mii de organizaţii neguvernamentale sunt împiedicate de o modificare fiscală să mai obţină sponsorizări de la majoritatea firmelor.

Sunt afectate micile asociaţii de părinţi care strâng bani să-şi trateze copiii bolnavi, dar şi organizaţia care luptă să construiască un spital pentru copiii bolnavi de cancer.

Asociaţiile au depus deja un memoriu şi aşteaptă un răspuns de la Ministerul Finanţelor. Timpul este nemilos pentru copiii care risca să rămână fără tratament, avertizează părinţii disperaţi.

Carmen Moldovan şi-a înfiinţat un mic ONG, după ce cei doi copii ai săi au fost diagnosticaţi cu autism. S-a aliat cu alţi părinţi şi se luptă lună de lună să obţină banii necesari terapiei pentru patru copii cu autism. De curând, însă, situaţia a devenit disperată: părinţii au rămas fără banii daţi prin sponsorizări de la firme, după schimbarea Codului Fiscal.

Carmen Moldovan: ''Rezultatul final pentru noi, ONG-urile mici, a fost dezastruos... Practic, noi suntem grupaţi câte 2-3 părinţi, accesăm aceste fonduri ca să plătim terapia copiilor, nu ne putem permite, nu avem spaţiu, nu avem posibilitatea să obţinem aceste acreditari care sunt şi de lungă durată şi sunt foarte costisitoare.''

Aceleaşi probleme sunt pentru majoritatea ONG-urilor, spun voluntarii de la Asociaţia ''Dăruiește Viață'', care vor construi primul spital pentru copiii bolnavi de cancer.

Carmen Uscatu, Asociația ”Dăruiește Viață”: ”Asociaţia 'Dăruiește Viață face un spital, nu există pentru această activitate un serviciu care să fie licenţiat, acreditat. Serviciile acreditate sunt dedicate direct copiilor sau adulţilor în dificultate.''

Mai multe ONG-uri au depus deja un memoriu la Ministerul Finanţelor pentru a cere schimbarea legislaţiei astfel încât şi organizaţiile care nu au servicii licenţiate să poată avea acces la sponsorizările făcute de microintreprinderi.

Potrivit acestora, din 42.000 de ONG-uri, doar 1.200 îndeplinesc cerinţele din legislaţie.

Reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale aşteaptă acum un răspuns de la Ministerul Finanţelor. Cele mai afectate sunt în general ONG-urile mici şi medii, care estimează că ar putea pierde până la 80 de milioane de euro din sponsorizări.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Departamentul de Luptă Antifraudă: În 2017, DNA a fost sesizată în 147 de cazuri, cu un prejudiciu de 45 milioane de euro
Departamentul de Luptă Antifraudă: În 2017, DNA a fost sesizată în 147 de cazuri, cu un prejudiciu de 45 milioane de euro
VIDEO PROTVPLUS.RO
Lufthansa, pasager, judecata,
Trucul ”orașului ascuns”. De ce a dat Lufthansa în judecată un călător
Studiu. Românii nu au scăpat de mirajul telefoanelor și al televizoarelor smart
Afaceri cu lemnul rămas la ocoalele silvice. Decorațiunea care se vinde cu 500 de euro
România are livezi, dar nu are recolte. Nu știm să lucrăm cu specialiști
Cum justifică Teodorovici majorarea deficitului la 2,76% din PIB
Soluția fermierilor pentru a păstra marfa până când îi creşte preţul pe piaţă
ANAF, mediere
ANAF renunță la popriri și introduce medierea pentru datornici. Cum va funcționa
Cenzorii chinezi lucrează peste program ca să elimine veștile proaste despre economie
Mai multe companii din vestul ţării şi-au anunţat retragerea din România. "O lovitură grea"
Nu ne permitem să mâncăm la restaurant. Cât cheltuie un român lunar ca să iasă în oraș
Economia României a crescut anul trecut cu 4,1%, sub aşteptări
Paradoxul imigrației. Țara UE în care trăiesc cei mai multi români rămâne fără locuitori