Spania si Cipru, retrogradate de Moody's. Ratingul ibericilor, la acelasi nivel cu cel al Romaniei
Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat Spania, de la "A3" la "Baa3", pe ultima treapta din categoria recomandata investitorilor, si a revizuit calificativul suveran al Ciprului de la "Ba1" la "Ba3".
Ratingul Spaniei din partea Moody's a ajuns astfel la acelasi nivel cu cel al Romaniei. Calificativul Ciprului a ramas in categoria nerecomandata investitorilor, scrie Bloomberg.
Moodys'a a motivat retrogradarea Spaniei prin cresterea poverii indatorarii, problemelor economice si accesului limitat la pietele de capital.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In privinta Ciprului, agentia a invocat posibila iesire a Greciei din zona euro si sprijinul suplimentar pe care statul ar trebui sa-l asigure bancilor cipriote intr-un astfel de caz.
Anuntul Moody's este in linie cu lipsa de incredere de pe pietele financiare, unde temerile persista in pofida planului de pana la 100 de miliarde de euro anuntat la sfarsitul saptamanii trecute penttru bancile din Spania, a afirmat Clay Lowery, vicepresedinte la Rock Creek Global Advisors din Washington.
"Pentru Moody's conteaza bonitatea celui imprumutat si nu daca obtii profit in urma unei investitii. Indatorarea Spaniei a urcat, cu mult mai multa datorie cu prioritate la plata, astfel ca cel putin probabilitatea unei incetari de plati s-a majorat de asemenea", a spus el.
Spania se afla sub supraveghere pentru o noua revizuire in scadere, in contextul pregatirilor pentru a imprumuta 100 de miliarde de euro de la statele zonei euro pentru recapitalizarea bancilor.
"Principalul motiv al retrogradarii este, evident, nevoia ca guvernul Spaniei sa ceara ajutor extern. In opinia noastra asta este un semn de vulnerabilitate", a spus Kathrin Muehlbronner, analist la Moody's.
Tarile membre G20 se vor intalni pe 18-19 iunie in Mexic pentru a discuta criza din Europa. Reuniunea are loc dupa alegerile parlamentare programate duminica, 17 iunie, in Grecia.
Scrutinul poate duce la iesirea tarii din zona euro, daca nu aduce la putere formatiuni politice ce sustin respectarea masurilor de austeritate asumate pentru ajutorul extern.