Continuam cu vesti bune. 2016 va aduce mai multi bani in buzunarele anagajatilor de la privat. Sefii a 9 din 10 societati spun ca vor creste salariile anul acesta, potrivit unui sondaj al companiei de consultanta ''Ernst and Young''.

Iar 70 la suta dintre firme vor face angajari. Si la stat este nevoie de oameni, in schimb nu se stie daca mai sunt bani in plus pentru ei.

50 dintre cei 421 de manageri de companii intervievati sunt darnici si anunta majorari de peste 10 %. O treime dintre patroni vor acorda majorari intre 5 si 10%. 44% spun ca vor majora lefurile cu pana la 5 procente iar 12 procente vor ingheta salariile in 2016. Important este ca nicio companie nu intentioneaza sa le reduca.

Aceste companii respondente se asteapta la cresteri semnificative ale vanzarilor ale cifrelor de afaceri si a cotelor de profit ceea ce probabil le va permite sa acorde cresterile salariale. iar cele 3 domenii in care vor aparea salarii semnificativ mai mari sunt comert , industria de IT si industria farmaceutica

Cei de la Dacia au anuntat ca le vor da in plus oamenilor 150 de lei lunar plus o prima de 1400 de lei in mai. Cei de la Carrefour au anuntat cresteri salariale intre 16 si 21% pentru angajatii din magazine.

Ce se intampla insa cu numarul angajatilor? 10% dintre companii vor face disponibilizari. O cincime nu dau afara, dar nici nu angajeaza. Jumatate dintre managerii chestionati anticipeaza o usoara crestere a numarul de salariati, cu pana la 10%. Doar 7% au in plan angajari masive.

Seful Petrom, cea mai mare companie din Romania, spune ca ar putea urma disponibilizari , din cauza pretului scazut al petrolului pe piata internationala.

Ce se intampla insa cu 1 milion doua sute de mii de bugetari? Acestia au primit la sfarsitul anului trecut majorari intre 10 si 25%, mult mai mari decat cele din privat. Asa ca , cel mai probabil, in urmatorii doi ani lefurile lor vor sta pe loc.

''Nu stiu daca si cu cat vom putea creste salariile data fiind situatia bugetului pe anii urmatori. Marja pentru anul acesta si anul urmator de a creste salariile prin legea salarizarii va fi foarte foarte redusa”, a anuntat premierul Ciolos.

In schimb, statul va face in continuare angajari. De exemplu anul acesta numarul politistilor va creste cu 10 mii.

Sondajul Ernst and Young a fost facut in firme din 14 sectoare ale economiei in perioada 26 ianuarie - 8 februarie.