ASF obliga 7 companii de asigurari sa scada pretul la RCA. In unele cazuri, cresterea a ajuns pana la 43%

25-02-2016 19:03

''Mai multe companii de asigurari din Romania care au scumpit politele RCA s-au abatut de la norme si trebuie sa recalculeze tarifele''. Mesajul vine de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, dupa mai multe verificari.

7 dintre societati trebuie sa vina acum cu tarife noi care sa fie corecte. Asta in conditiile in care RCA-ul a crescut si cu 43 la suta de la inceputul anului.

Soferii din Romania sunt revoltati de noile tarife ale politelor RCA. Dupa ce a efectuat un control in piata, si Autoritatea de Supraveghere Financiara a stabilit ca preturile au fost umflate intr-un mod incorect de la inceputul anului.

Companiile au stabilit preturile in baza unor segmente de risc, cum ar fi tineri, batrani sau soferi incepatori, fara sa cunoasca frecventa daunelor sau dauna medie. Datele folosite la calculul tarifelor nu au fost corecte. Primele comerciale, adica pretul politei, difera semnificativ de prima tehnica, adica daunele suportate de companii.

ASF sustine ca in cazul soferilor incepatori, care nu primesc bonificatii pentru ca nu au experienta, polita RCA s-a scumpit cu 43 la suta fata de iunie 2015.

Autoritatea le-a cerut companiilor Generali, Groupama, Allianz - Țiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa și Euroins sa reanalizeze metodele folosite in calculul tarifelor.

In cazul Carpatica si City Insurance, controalele nu au fost inca finalizate.

Din cele 7 companii, doar doua au comentat pana acum rezultatele controalelor. Groupama sustine ca a scumpit politele cu o medie de 17 la suta, iar... „cresterea a fost aplicată în baza calculelor actuariale, decisiv influențate de evoluția ratei de daună”, conform Calin Matei, Director General Adjunct Groupama.

Companiile trebuie sa prezinte noile tarife in 30 de zile. Surse din cadrul ASF sustin ca daca acestea vor fi mai mici, soferii care si-au luat RCA la un pret mai mare ar putea cere recalcularea politelor si, respectiv, diferenta de bani.

Tags: rca, asf, polite,


VIDEO PROTVPLUS.RO