Situatia absurda in care au ajuns clientii pacaliti de clauze abuzive din contract. De ce nu mai pot lupta impotriva bancilor
Un proiect de lege care isi propunea initial sa ii ajute pe clientii bancilor este puternic contestat tocmai de acestia, pentru ca le va distruge orice sansa in lupta impotriva clauzelor abuzive trecute in contractele de credit.
Initiatorii documentului le dau dreptate oamenilor si spun ca Senatorii din Comisia Juridica sunt vinovati pentru ca ar fi venit cu amendamente in avantajul institutiilor financiare. Asa ca au anuntat ca vor sa retraga proiectul.
Georgiana a luat in 2008 un credit ipotecar in franci elvetieni, la care rata lunara a ajuns astazi sa fie mult mai mare decat salariul ei. Ea sustine ca anumite clauze din contractul semnat cu banca sunt abuzive, dar se teme ca pana ajunge in instanta noul proiect de lege ar putea fi aprobat si nu va mai putea sa conteste niste comisioane pe care le considera nejustificate.
"Este un proiect de lege care incurajeaza bancile in defavoarea consumatorilor. Pe noi, cei care avem contracte in derulare, ne taie orice drept de a actiona", a declarat Georgiana.
"Este o diferenta foarte mare intre forma din Camera Deputatilor, cum a plecat aceasta modificare, si ce a ajuns sa fie la Senat. Cel mai bun si mai corect lucru pe care am putea sa il facem este sa retragem acest proiect de modificare", a declarat Mihai Sturzu, initiator lege.
In Raportul Comisiei de la Senat se arata ca modificarile au fost sustinute de Asociatia Bancilor, iar in lista de amendamente scrie ca acestea au fost chiar propuse de bancherii din ARB.
In forma adoptata de Senat, chiar daca instanta stabileste ca o clauza este abuziva, ea va fi eliminata doar din contractul judecat de instanta, nu din toate contractele similare semnate cu alti clienti, iar reclamantul nu va avea dreptul sa ceara restituirea banilor incasati nejustificat de banci.
"Daca stabilim ca e nevoie sa scoti doar clauzele abuzive, dar nu e nevoie sa dai si banii pe care i-ai luat incalcand legea, vor veni si vor spune: 'Da domnule, am gresit' vor renunta la acea clauza, dar nimic nu ii opreste ca in urmatoarele contracte sa aduca alte clauze la fel de abuzive", a explicat Theodor Nicolescu, secretarul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor
"Am trimis catre Comisiile de la Senat si de la Camera punctele noastre de vedere. Nu acceptam aceste modificari", Paul Anghel, director ANPC.
Senatorii care au adoptat prevederile contestate spun ca deputatii din Camera pot adopta forma initiala a proiectului sau il pot respinge cu totul.
Sursa: Pro TV
Etichete: legi, banci, senat, procese, clauze abuzive,
Dată publicare:
25-04-2014 20:10