Procesele impotriva clauzelor abuzive ale bancilor, amanate la nesfarsit. Miza uriasa care ar putea ajuta mii de romani
La mai bine de 4 luni de la depunerea documentelor pentru primul proces inaintat de ANPC impotriva bancilor, nu a fost stabilit inca un termen de judecata.
Miza este uriasa: in cazul unor sentinte favorabile clientilor, bancile vor fi obligate sa elimine clauzele abuzive din toate contractele. Cei de la Protectia Consumatorilor spun ca n-au cum sa grabeasca procesele, in timp ce reprezentantii Tribunalului Bucuresti sustin ca intarzierile vin dupa niste modificari aduse Codului Civil, care le permit judecatorilor sa dea un termen si in 6 luni.
Avocatii sunt nemultumiti, pentru ca niciunul dintre cele 10 procese deschise de ANPC impotriva bancilor nu a primit inca un termen de judecata.
Gheorghe Piperea, avocat: "Nu exista un termen, din pacate situatia se perpetueaza de mai mult de 4 luni de zile, nu ne asteptam sa fie fixate termene nici macar in iunie. E foarte urgent sa ai astfel de solutii in procese de asemenea anvergura."
Pana acum, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a deschis in instanta 10 procese, impotriva Raiffeisen, BCR, Credit Europe, Volksbank sau Banca Romaneasca. Dosarele sunt pentru credite imobiliare sau de consum, iar solutiile date pot afecta sute de mii de clienti ai bancilor.
"Daca instanta decide ca este clauza abuziva, atunci operatorul economic este obligat sa elimine toate aceste clauzele abuzive din contractele in curs de executare", a declarat Marius Alexandru Dunca, presedintele ANPC.
Printre potentialele clauze abuzive constatate de ANPC sunt dobanzile netransparente, comisioanele de risc, cele de administrare si de restructurare si modul de stabilire a dobanzii in mod unilateral de catre banca, fara nicio formula de calcul publicata. De multe ori, clientii s-au trezit ca ratele au crescut, chiar daca pe piata dobanzile erau in scadere. Nimeni nu stie cand se vor judeca aceste procese, desi unele chemari in instanta au fost depuse de ANPC inca de anul trecut.
Laura Andrei, presedintele Tribunalului Bucuresti: "Nu se pune problema sa aiba termen de judecata, acum. Avem o perioada in care se face procedura prealabila a cererii de chemare in judecata, se comunica documentele intre parti, se strang raspunsurile, punctele de vedere. Abia in momentul in care toata aceasta procedura este indeplinita, dosarul pleaca la Sala si primeste termen. Toata aceasta procedura poate sa dureze o luna-doua-trei-patru."
Reprezentantii Tribunalului Bucuresti sustin insa ca odata acordat un termen, dosarele vor fi solutionate mai repede. Procesele impotriva bancilor ar fi trebuit judecate de un Tribunal Special, care ar fi trebuit sa fie functional de la 1 martie. Acum, noul termen este inceputul lui septembrie. Intre timp dosarele vor ramane la Tribunalul Bucuresti.