Proiectul de lege care protejeaza bancile de clientii nemultumiti. "Un poker pe care il joaca banca cu consumatorul"

Ultima actualizare: 13-04-2014 06:54

Romanii risca sa nu isi mai recupereze banii luati de banci in virtutea unor clauze abuzive. Nici nu au apucat instantele sa judece primul proces dupa noua lege, ca aceasta risca sa fie schimbata.

Proiectul de lege care a fost aprobat de Senat risca sa ii lase pe clientii nemultumiti ai bancilor fara nicio sansa de a-si recupera banii pierduti. Dorina Matis a obtinut in instanta o decizie care a obligat banca sa ii restituie 20.000 de franci elvetieni la un credit ipotecar. A vazut proiectul de lege din Parlament, si crede ca ii va lovi serios pe cei care au inca procesele pe rol. "Daca acest proiect va trece in forma in care a fost adoptata va schimba regula in timpul jocului”, spune ea.

De exemplu, proiectul de lege nu mai permite ca o clauza abuziva sa fie eliminata din toate contractele existente aflate in curs de executare. Iar o astfel de clauza va inceta sa isi faca efectele, adica va fi scoasa din contract, doar de la momentul hotararii judecatoresti.

"Tot ce a fost incasat intr-o perioada de timp, respectiv din 2007 pana undeva in 2011 ca sume de bani nu va mai putea fi recuperat”, explica avocatul Adrian Cuculis.

Mai mult, textul aprobat de senatori spune ca instantele nu pot aprecia caracterul abuziv al clauzelor referitoare la costul contractului - adica la dobanzi si comisioane.

Gheorghe Piperea, avocat, explica aceasta prevedere: "Judecatorului nu-i mai este permis sa analizeze aceasta clauza daca se refera la cost. Deci nu se pune problema ca este sau nu este abuziva, ca este sau nu este un poker pe care il joaca banca cu consumatorul."

Andra Chilut tocmai a demarat procesul impotriva unei banci. Acum spera ca proiectul de lege din Parlament nu o va lasa fara sanse: "Parlamentul Romaniei este organul care serveste poporul roman si nu al bancilor. Prin urmare am mare incredere ca nu va trece de parlament acesta lege." In acest moment, proiectul de lege a trecut de Senat si se afla la comisiile din Camera Deputatilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO