Silicon Valley Bank, al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria Statelor Unite. Cum s-a întâmplat și ce va urma
Silicon Valley Bank (SVB), bancă comercială după valoarea activelor și unul dintre principalii creditori ai sectorului tehnologic, a fost închisă, vineri, de autoritățile de reglementare din cauza temerilor legate de situația sa financiară.
Banca comercială Silicon Valley s-a prăbușit vineri dimineață, după 48 de ore incredibile, în care o criză bancară și o criză de capital au dus la al doilea cel mai mare faliment al unei instituții financiare din istoria SUA.
Decizia închiderii SVB a provocat o vânzare mai amplă a acțiunilor, dar, în același timp, a stârnit îngrijorări că și alte bănci ar putea fi expuse riscului de faliment.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Ce este Silicon Valley Bank
Înființată în 1983, banca a crescut până a devenit a 16-a ca mărime din SUA, cu active de 210 miliarde de dolari. De-a lungul anilor, potrivit rapoartelor, lista sa de clienți a crescut și a ajuns să includă unele dintre cele mai mari nume din domeniul tehnologiei de consum, precum Airbnb, Cisco, Fitbit, Pinterest și Square.
De ce a fost închisă
Miercuri seară, SVB a anunțat că intenționează să strângă 2 miliarde de dolari pentru "a-și "consolida poziția financiară" după ce a suferit pierderi pe fondul încetinirii mai ample a sectorului tehnologic. De asemenea, celebra bancă din SUA a indicat că a înregistrat o creștere a numărului de clienți de startup care și-au retras depozitele. În același timp, banca a semnalat că titlurile sale de valoare și-au pierdut din valoare ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor.
A doua zi, acțiunile SVB au început să înregistreze o vânzare masivă.
Mai târziu în acea zi, directorul general al SVB, Gary Becker, a cerut investitorilor din domeniul tehnologiei să "rămână calmi". El a spus că singurul pericol care amenința banca era dacă "toată lumea își spune una alteia că Silicon Valley Bank are probleme".
Astfel, giganții din domeniul tehnologiei, printre care și Peter Thiel, au avertizat, potrivit rapoartelor, fondatorii de startup-uri să își reducă expunerea la SVB.
Până la sfârșitul zilei, acțiunile SVB au scăzut cu 60%.
CNBC a relatat, în prima parte a zilei de vineri, că SVB nu a reușit să strângă lichiditățile pe care spera să le adune și căuta un cumpărător, în condițiile în care ieșirile de depozite au continuat să se intensifice.
Ca o măsură disperată, banca a chemat chiar și Departamentul de Poliție din New York vineri dimineață, în condițiile în care clienții au început să facă coadă în fața birourilor sale din Park Avenue pentru a-și lua banii, dar ofițerii care au ajuns la fața locului au plecat după ce au stabilit că "nu se petrece nimic infracțional", a declarat un purtător de cuvânt al NYPD.
Până vineri la prânz, autoritățile de reglementare bancară din statul California și cele federale au văzut destul și au anunțat că vor prelua depozitele SVB și vor pune banca sub administrare judiciară.
Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) anunță că episodul Silicon Valley Bank este al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria Statelor Unite, după prăbușirea Washington Mutual în septembrie 2008, potrivit NBC News.
Ce va urma
Înainte de închidere, unii analiști bancari au respins îngrijorările legate de o potențială "contagiune" rezultată din problemele SVB, care ar putea instabiliza sectorul bancar, dar fără a exclude însă posibilitatea ca banca să dea faliment.
"Credem că vânzarea a fost exagerată, deoarece băncile mari au mult mai multă lichiditate decât băncile mai mici, sunt mai diversificate, cu modele de afaceri mai ample, au mult capital, sunt mult mai bine gestionate în ceea ce privește riscul și au o mare supraveghere din partea autorităților de reglementare", a declarat într-o notă adresată clienților, vineri, analistul Vivek Juneja de la JPMorgan.
Intervenția autorităților de reglementare de la mijlocul zilei de vineri a speriat investitorii și a inversat o redresare de scurtă durată a pieței în general, indicele Dow Jones scăzând cu 1,3% în cursul după-amiezii, S&P cu 1,7%, iar Nasdaq, indicele puternic tehnologic, cu peste 2%.
Brad Hargreaves, fondatorul unui start-up care a făcut parte anterior din consiliile de administrație ale unor companii care au făcut afaceri cu SVB, a declarat că instituția bancară a procedat neobișnuit prin faptul că a jucat adesea un dublu rol de creditor corporativ și personal pentru directorii executivi.
De multe ori, a spus el, SVB a legat împrumutul unei companii de ipoteca unui director - și că o neîndeplinire a obligațiilor de plată la unul dintre acestea ar fi declanșat o neîndeplinire a obligațiilor de plată a celuilalt.
Mulți directori de start-up-uri ale căror companii au făcut afaceri cu SVB se confruntă acum, de asemenea, probabil, cu o criză a salariilor, a spus Hargreaves, deoarece FDIC este autorizat să deblocheze doar depozitele asigurate de până la 250.000 de dolari. Acest lucru sporește riscul ca aceste companii să anunțe concedieri sau disponibilizări a zeci sau chiar sute de angajați, a spus el.