Serbia, prieten al Rusiei, a vândut muniție de război în valoare de 800 de milioane de euro, care a ajuns în Ucraina
Serbia a intensificat în mod discret vânzările de muniție către Occident, care ajung în final să consolideze apărarea Ucrainei, chiar dacă este una dintre cele două țări europene care susține Rusia.
Conform estimărilor citate de Financial Times, exporturile de muniție ale Serbiei care au ajuns în Ucraina prin intermediul unor părți terțe se ridică la aproximativ 800 de milioane de euro - o sumă pe care președintele Aleksandar Vučić a indicat-o ca fiind în general exactă - de la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.
El a prezentat situația ca pe o oportunitate de afaceri, insistând că nu va lua parte la război.
"Aceasta este o parte a relansării noastre economice și este importantă pentru noi. Da, ne exportăm muniția", a spus el într-un interviu.
"Nu putem exporta către Ucraina sau către Rusia ... dar am avut multe contracte cu americani, spanioli, cehi, alții. Ce fac ei cu asta în final este treaba lor.
Chiar dacă știu [unde ajunge muniția], asta nu este treaba mea. Treaba mea este să asigur faptul că ne ocupăm legal de muniția noastră, că o vindem ...Trebuie să am grijă de oamenii mei și asta e tot. Asta e tot ce pot spune. Avem prieteni în Kiev și în Moscova. Aceștia sunt frații noștri slavi". - a mai spus președintele sârb.
Întrebat dacă cifra de 800 de milioane de euro se încadrează în termenul corect, acesta a răspuns că nu într-un an, ci "poate în doi sau trei ani, ceva de genul acesta".
Serbia nu este membră nici a NATO, nici a UE, iar populația sa a avut mult timp un atașament sentimental față de Rusia, resimțind în același timp resentimentele Occidentului după campania de bombardament a NATO asupra țării lor în 1999.
Belgradul se bazează, de asemenea, pe Moscova pentru a bloca recunoașterea internațională a Kosovo, fosta provincie sârbă recunoscută de majoritatea statelor occidentale, dar care este împiedicată de Rusia și China să adere la ONU.
Vučić a rezistat presiunilor occidentale de a adopta regimul de sancțiuni împotriva Rusiei și a permis continuarea zborurilor rusești, chiar dacă se declară angajat ca țara sa să devină membră a UE. De asemenea, a încercat să se protejeze și să păstreze o distanță între el și președintele rus Vladimir Putin.
"Europa și SUA au lucrat ani de zile pentru a-l distanța pe Vučić de Putin", a declarat un diplomat occidental, adăugând că un jucător crucial a fost ambasadorul american Christopher Hill, care a sosit la Belgrad la o lună după invazia la scară largă.
"Toată lumea se aștepta ca [Hill] să lupte cu Vučić, dar singurul său program a fost să îndepărteze Belgradul de Moscova", a declarat diplomatul. "El a reușit. Vučić nu s-a întâlnit cu Putin și nici măcar nu l-a sunat de ani de zile. Și, desigur, există problema transporturilor de arme care ajung în Ucraina."
Pentru Occident, căutarea sprijinului pentru Ucraina a devenit mai importantă decât presarea liderului naționalist al Serbiei în ceea ce privește reformele democratice, au declarat analiștii. "Vučić ascunde sub covor faptul că există sprijin - dar nu direct - pentru Ucraina", a declarat Ivan Vejvoda, cercetător la Institutul de Științe Umane din Viena.
"El vorbește într-un mod neclar. Este clar că nu dorește să recunoască acest lucru - dorește să își mulțumească extrema dreaptă - în timp ce, de fapt, Serbia a [oferit] un ajutor masiv Ucrainei împotriva Rusiei."
Serbia a avut o industrie de armament înfloritoare în timpul Războiului Rece, când făcea parte din Iugoslavia, și este un producător de muniție de calibru sovietic, încă utilizată pe scară largă în forțele armate ale Ucrainei.
Serbia se alătură, de asemenea, unei tendințe globale de creștere a vânzărilor de arme într-un moment în care Rusia a lansat o economie de război care a accelerat producția mai rapid decât aliații occidentali ai Ucrainei.
Vučić a declarat că Serbia are o oportunitate de aur, deoarece armele sale sunt mai ieftine decât în Occident, adăugând că amploarea exporturilor globale de muniție ale Serbiei ar putea crește.
"Rușii au făcut o treabă excelentă în ceea ce privește reînnoirea și revigorarea producției lor de armament. Ei o fac rapid, dar când trebuie să faci profit, atunci nu este ușor", a spus el.
"În Statele Unite și Germania, nu poți spune acum că vei produce un alt tanc fără să câștigi bani ...Iar noi suntem buni pentru că oamenii văd acum acest lucru [că suntem mai ieftini]".
Participarea Serbiei la alimentarea cu muniție către Ucraina este suficient de voalată încât datele oficiale nu o reflectă, potrivit diplomaților și analiștilor. Institutul Kiel pentru Economia Mondială, care monitorizează sprijinul pentru Ucraina, nu a urmărit direct activitățile sârbești și nu a găsit dovezi sistematice ale contribuțiilor sârbești, a declarat Christoph Trebesch, care conduce acest efort.
Ministrul sârb al finanțelor, Siniša Mali, a declarat că industria de apărare, care angajează 20 000 de persoane în această țară cu 7 milioane de locuitori, s-ar putea extinde rapid.
"Îl văd ca pe un grup de afaceri", a spus el. "Cred că suntem încă mult sub capacitățile țărilor mai dezvoltate, dar acum este momentul".
Sursa: Financial Times
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, serbia, aleksandar vucic,
Dată publicare:
23-06-2024 13:48