Noul reprezentant al FMI pentru Romania a venit la Bucuresti. Punctele slabe gasite de expertii Fondului in bugetul pe 2016

Ultimul update: Vineri 15 Ianuarie 2016 01:39
Data publicarii: Marti 12 Ianuarie 2016 12:46
Categorie: Financiar

Misiunea FMI in Romania are un nou sef: pakistanezul Reza Baqir. Acesta a sosit marti la Bucuresti si a inceput o vizita de 4 zile. S-a intalnit deja cu ministrul Finantelor, Anca Dragu. Reza Baqir are o experienta de 15 ani in cadrul FMI.

Reza Baqir este cetatean pakistanez si lucreaza in cadrul Fondului Monetar International de 15 ani. El o inlocuieste pe Andrea Schaechter, care a fost sefa misiunii timp de doi ani si jumatate. Noul sef al misiunii FMI in Romania a absolvit Harvard University, iar apoi a obtinut un doctorat in economie la Universitatea Berkeley din California.

Anterior a lucrat pentru o Banca Elvetiana din Zurich, pentru Banca Mondiala, dar si pentru Massachusetts Institut of Technology. Inainte sa preia negocierile cu Romania, Raza Bakir a facut parte din echipa care a conceput politicile fiscale pentru mai multe tari afectate de criza. Printre ele s-au numarat Grecia, Cipru, Ucraina sau Portugalia. De asememea a fost reprezentantul FMI in Filipine.

"Domnul Reza a fost numit sef al misiunii pentru Romania si va efectua o vizita in Bucuresti in perioada 12 - 15 ianuarie pentru a fi prezentat autoritatilor. El o va inlocui pe Andrea Schaechter, care si-a incheiat mandatul, dupa doi ani si jumatate, conform politicii uzuale a FMI de rotire a angajatilor", se mentioneaza intr-un comunicat remis al Fonduliui.

In acest moment, Romania nu mai este intr-un acord cu FMI. Al treilea astfel de acord a expirat in septembrie 2015 si nu a mai fost reinnoit de premierul Ciolos, desi guvernatorul Bancii nationale a spus ca ar fi oportun.

Mugur Isarescu: Un acord cu FMI ar adauga un plus de credibilitate politicilor economice si ar stimula procesele de reforma

In decembrie, Poul Thomsen, seful FMI pentru Europa, a vizitat tara noastra, insa oficial subiectul discutiilor a fost doar bugetul pe 2016, reprezentantii Fondului fiind ingrijorati de cresterea deficitului in zona a 3% din PIB si de cheltuielile cu personalul bugetar, care depasesc nivelul agreat de 7%.

Fondul Monetar isi va continua evaluarile in Romania. Expertii FMI sunt interesati in special de restructurarea si privatizarea companiilor de stat precum CFR, dar si despre felul in care vor fi aplicate legea darii in plata , retrimisa in parlament de presedinte si cea a insolventei persoanelor fizice, care a fost adoptata dar momentan nu are norme de aplicare, asa ca nu produce efecte.

Noul Guvern NU vrea al patrulea acord cu FMI. Care sunt cele 2 motive de ingrijorare cu privire la bugetul pe 2016

Noul Guvern NU vrea al patrulea acord cu FMI. Care sunt cele 2 motive de ingrijorare cu privire la bugetul pe 2016

eugen orlando teodorovici

Ordonanța de Urgență privind Declarația Unică a fost publicată în Monitorul Oficial

Trump a declanșat războiul comercial mondial. China, prima afectată. Bursele se prăbușesc

Premieră după Revoluție. Statul răscumpără un gigant industrial vândut străinilor

Câștigul salarial orar din România, printre cele mai mici din UE. Doar bulgarii primesc mai puțin

Indicele Robor la 3 luni a crescut la 2,05%

Cum arată un vagon al unui tren modern din România: ”Parcă eram în altă țară”

masini leasing

Lege pentru cei care nu mai pot plăti ratele la maşinile în leasing. Cum scapă de datorii

România își vinde pământul cel mai ieftin din UE. 40% din suprafaţa arabilă a țării aparține străinilor

Premieră pe piața bancară. BNR respinge vânzarea unei bănci din România. Ce se întâmplă cu clienții

Românii trebuie să declare la Fisc veniturile obținute în străinătate anul trecut. Data limită, 15 iulie

România, pe 2 în UE la economia ”gri”. Firmele corecte, amenințate de cele care fac evaziune

Scandalul Cambridge Analytica. Facebook a pierdut 25 de miliarde de dolari la bursă