Şefi de multinaţionale, în pelerinaj la biroul lui Liviu Dragnea. Ce ar fi discutat

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Joi 06 Septembrie 2018 19:56
Categorie: Financiar

Au fost discuții intense, joi, în biroul lui Liviu Dragnea despre legea off-shore, cea care stabilește ce se întâmplă cu gazul din Marea Neagră și cu investițiile din jurul zăcământului uriaș.

Mai mulți reprezentanți ai companiilor petroliere au fost în ultimele zile ca într-un pelerinaj la Parlament, după ce președintele Iohannis a retrimis actul normativ pentru reexaminare și petroliștii au criticat condițiile impuse de actuala putere. Într-o declarație recentă, șeful PSD, Liviu Dragnea,susținea că nu vor fi modificări esențiale.

Şeful Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu împreună cu Ministrul Energiei şi cu fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu au intrat după prânz în biroul lui Liviu Dragnea. Au stat de vorbă o oră cu o delegaţie a companiei americane Exxon, cea care face explorarea şi primele foraje pentru gaze în Marea Neagră. A venit la Bucureşti pentru asta chiar şeful pentru dezvoltare, Liam Mallon. Americanii au ieşit zâmbind de la discuţii.

Tot săptămâna aceasta, potrivit unor surse politice, ar fi fost un adevărat pelerinaj în biroul lui Liviu Dragnea, făcut de companiile petroliere. Şeful OMV, Reiner Seele ar fi fost şi el acolo, după ce, potrivit presei ruse, ar fi fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul prieteniei pentru merite în întărirea prieteniei și colaborării între popoare".

Întâlnirea lui Dragnea cu Seele vine după ce mai mulţi politicieni PSD, dar şi consilierul premierului, Darius Vâlcov, au atacat compania petrolieră, susţinând că şantajează România în chestiunea gazelor din Marea Neagră.

În weekend, la Neptun, Liviu Dragnea spunea că Legea rămâne în mare, aceeaşi. "Indiferent ce se va întâmpla cu mine eu nu am de gând să cedez şi nu am de gând să pun umărul la pierderea resurselor României. Şi nu o spun apăsat, o spun calm.Forma plecată la preşedinte nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări pe care le-am anunţat. Chestiunile importante nu vor fi modificate şi anume: impozitele pe veniturile suplimentare, cotă de gaz, adică 50% din gazul din marea Neagră să se comercializeze pe piaţa din România."

Legea offshore a fost adoptată în vara de Parlament şi a stârnit controverse, mai ales că forma finală a fost stabilită în ziua dinaintea votului, iar Liviu Dragnea s-a implicat personal, prezentând ca la scoala prevederile.

Companiile cu investiţii în zonă, printre care Exxon, OMV şi Lukoil au criticat atunci actul, care stabileşte că acestea vor plăti, pe lângă redevenţe, şi un impozit pe veniturile suplimentare. Acesta este un impozit progresiv care se va stabili în funcţie de preţul la care firmele vând gazele extrase.

Explorarea fundului mării ar arăta că se pot scoate din subteran de 200 de miliarde de metri cubi de gaze. Rezervele de gaze se afla la peste 2 kilometri adâncime, în platoul continental al Marii Negre. Potrivit unui raport făcut de Deloitte, gazele ar putea aduce peste 26 de miliarde de dolari bugetului de stat până în 2040.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră
Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră
VIDEO PROTVPLUS.RO
porumb
România, primul loc în Europa la producția de porumb. Lecția învățată de fermieri
Un senator ALDE acuză că indicele ROBOR este trucat cu ştiinţa BNR. Reacția băncii
În România, 34% dintre afacerile din agricultură sunt conduse de femei. Cazul Alinei
Rusia cumpără cantități record de aur. De ce își face Putin rezerve de metal prețios
Capitolul la care Timișoara și Clujul lasă Bucureștiul în urmă. Efectele proiectului
Afacerea de succes a unui fost fotbalist, inspirată de câinele său. Povestea lui Călin
Conacul Oteteleşanu
Conace istorice de lângă București, scoase la licitaţie. Sumele de pornire
Cea mai ieftină soluție pentru acoperișuri durabile. România exportă aceste materiale
Un patinoar ridicat la Tg. Mureș cu 7,5 milioane € zace nefolosit. Explicația autorităților
Probleme după programul ”Rabla pentru Electrocasnice”. Prețurile ar fi crescut
Leul încheie pe scădere o săptămână de recorduri negative. Euro, foarte aproape de 4,7 lei
O armă de ultimă generație, produsă în România. Declarația ministrului Economiei