Şefi de multinaţionale, în pelerinaj la biroul lui Liviu Dragnea. Ce ar fi discutat

Ultimul update: Joi 06 Septembrie 2018 19:56
Data publicarii: Joi 06 Septembrie 2018 19:56
Categorie: Financiar

Au fost discuții intense, joi, în biroul lui Liviu Dragnea despre legea off-shore, cea care stabilește ce se întâmplă cu gazul din Marea Neagră și cu investițiile din jurul zăcământului uriaș.

Mai mulți reprezentanți ai companiilor petroliere au fost în ultimele zile ca într-un pelerinaj la Parlament, după ce președintele Iohannis a retrimis actul normativ pentru reexaminare și petroliștii au criticat condițiile impuse de actuala putere. Într-o declarație recentă, șeful PSD, Liviu Dragnea,susținea că nu vor fi modificări esențiale.

Şeful Senatului, Calin Popescu-Tăriceanu împreună cu Ministrul Energiei şi cu fostul ministru de finanţe Daniel Chiţoiu au intrat după prânz în biroul lui Liviu Dragnea. Au stat de vorbă o oră cu o delegaţie a companiei americane Exxon, cea care face explorarea şi primele foraje pentru gaze în Marea Neagră. A venit la Bucureşti pentru asta chiar şeful pentru dezvoltare, Liam Mallon. Americanii au ieşit zâmbind de la discuţii.

Tot săptămâna aceasta, potrivit unor surse politice, ar fi fost un adevărat pelerinaj în biroul lui Liviu Dragnea, făcut de companiile petroliere. Şeful OMV, Reiner Seele ar fi fost şi el acolo, după ce, potrivit presei ruse, ar fi fost decorat de Vladimir Putin cu „Ordinul prieteniei pentru merite în întărirea prieteniei și colaborării între popoare".

Întâlnirea lui Dragnea cu Seele vine după ce mai mulţi politicieni PSD, dar şi consilierul premierului, Darius Vâlcov, au atacat compania petrolieră, susţinând că şantajează România în chestiunea gazelor din Marea Neagră.

În weekend, la Neptun, Liviu Dragnea spunea că Legea rămâne în mare, aceeaşi. "Indiferent ce se va întâmpla cu mine eu nu am de gând să cedez şi nu am de gând să pun umărul la pierderea resurselor României. Şi nu o spun apăsat, o spun calm.Forma plecată la preşedinte nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări pe care le-am anunţat. Chestiunile importante nu vor fi modificate şi anume: impozitele pe veniturile suplimentare, cotă de gaz, adică 50% din gazul din marea Neagră să se comercializeze pe piaţa din România."

Legea offshore a fost adoptată în vara de Parlament şi a stârnit controverse, mai ales că forma finală a fost stabilită în ziua dinaintea votului, iar Liviu Dragnea s-a implicat personal, prezentând ca la scoala prevederile.

Companiile cu investiţii în zonă, printre care Exxon, OMV şi Lukoil au criticat atunci actul, care stabileşte că acestea vor plăti, pe lângă redevenţe, şi un impozit pe veniturile suplimentare. Acesta este un impozit progresiv care se va stabili în funcţie de preţul la care firmele vând gazele extrase.

Explorarea fundului mării ar arăta că se pot scoate din subteran de 200 de miliarde de metri cubi de gaze. Rezervele de gaze se afla la peste 2 kilometri adâncime, în platoul continental al Marii Negre. Potrivit unui raport făcut de Deloitte, gazele ar putea aduce peste 26 de miliarde de dolari bugetului de stat până în 2040.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră
Iohannis solicită Parlamentului reexaminarea Legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră
VIDEO PROTVPLUS.RO
Avion
Black Friday la Blue Air și Wizz Air. Cu cât sunt reduse prețurile la biletele de avion
Dobânzi mai mici și garanții de stat pentru credite. Ce propune Consiliul Concurenței
Studiu: 37% dintre români trăiesc de pe o zi pe alta
Teodorovici: "Încercăm ca săptămâna viitoare să venim în faţa Guvernului cu proiectul de rectificare bugetară"
"Tu ești viitorul!" Cristian Leonte şi BRD, interviu LIVE acum pe Ştirile ProTV cu creatorii de mâine
Europa de Est își vrea muncitorii înapoi. România, cea mai afectată de lipsa mâinii de lucru
Euro
Previziuni sumbre: 2019 ar putea fi ultimul an de creştere economică. Adoptarea euro, tot mai departe
“Tu ești viitorul!” Curajoși, creativi, workaholici, pasionați. Ei sunt antreprenorii de azi și creatorii de mâine
Bitcoin a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul an
Statul va trimite inspectori deghizați în hotelurile din țară. Care este misiunea lor
Leguma preferată de români s-a scumpit în magazine. Mesele de Crăciun vor fi mai sărace
Sute de joburi pentru români ȋn Germania, cu salarii până la 74.000 €/an. Ce meserii se caută