Se duce criza? Unele proiecte imobiliare in insolventa isi revin
Cateva dintre proiectele imobiliare intrate in insolventa sau chiar in faliment revin pe linia de plutire. Dupa negocieri dure cu bancile de la care au luat imprumuturi, unii dezvoltatori au primit acceptul sa ieftineasca locuintele ca sa le poata vinde.
In alte situatii, clientii care n-au apucat sa se mute isi pot recupera in sfarsit o parte din banii dati sub forma de avans.
Un dezvoltator care construieste un cartier rezidential langa Bucuresti a reusit sa se redreseze cu ajutorul bancii care i-a dat bani sa ridice 500 de case. Din pacate, jumatate sunt goale. Proprietarul n-a mai avut din ce sa plateasca imprumutul de 24 de milioane de euro, asa ca a intrat in insolventa si a renegociat conditiile creditului.
O casa cu 120 de metri patrati utili se vinde acum cu 115.000 euro. Insa pretul este doar cu 10.000 de euro sub cel cerut inainte de insolventa. Reprezentantii bancii sunt insa optimisti, desi inclusiv finantistii poarta o parte din vina pentru caderea pietei imobiliare.
In Voluntari, un alt cartier a intrat in insolventa din cauza managementului defectuos. Proiectul a fost salvat in ultimul moment, numai ca banca are inca de recuperat 20 de milioane de euro. Iar asta inseamna ca in urma procesului de reorganizare clientii au recuperat doar 60% din banii dati avans. asta inseamna ca unii dintre ei au pierdut zeci de mii de euro. Insa se pot considera norocosi, deoarece in majoritatea cazurilor de insolventa sau faliment clientii nu mai vad niciun ban.
In Oradea un mall a reinviat din faliment dupa ce a fost cumparat de o alta firma pentru 30 de milioane de euro. In Bucuresti in schimb un astfel de complex comercial este tot de vanzare, desi este mai scump doar cu 3 milioane de euro.