Surse: Schimbari uriase la "Prima Casa". Cine ar putea beneficia de anul viitor de program si ce conditii trebuie indeplinite


Ultimul update: Joi 21 Iulie 2016 07:28
Data publicarii: Miercuri 13 Iulie 2016 18:58
Categorie: Stiri Economice

De anul viitor, Prima Casa va fi doar pentru romanii cu venituri mai mici decat salariul mediu pe economie, adica 2.000 de lei. Asta propune Ministerul Dezvoltarii intr-un document numit Strategia Nationala pentru Locuire, potrivit unor surse.

De anul viitor, Prima Casa ar putea fi destinata numai persoanelor care castiga sub salariul mediu national. Adica sub 2.000 de lei net/luna.

"Opinia mea este ca acest program trebuie restrans la cazuri sociale, cazuri care au nevoie de implicarea statului in a obtine garantii pentru achizitia unei locuinte, dar n-as merge pe modelul actual in care are practic acces oricine", a declarat Dragos Nechifor, manager companie brokeraj.

Problema este ca la un astfel de prag al veniturilor, o rata de 1.200 de lei/luna ar fi imposibil de suportat de client si de aprobat de banci. Iar cei care s-ar incadra la Prima Casa ar putea cumpara doar locuinte mici, de maximum 45.000 de euro, pentru care rata lunara ar fi de 900 de lei. Deocamdata, insa, nici o banca nu mai accepta dosare noi.

"Au fost interesate in practica de acest produs pentru ca au dat credite, dar s-au aratat reticente pentru ca au o marja de profitabilitate redusa si cred ca in viitorul nu indepartat, ci apropiat, vor fi si mai reticenti in a sustine continuarea programului", a mai declarat Dragos Nechifor.

Autoritatile ne asigura insa ca Prima Casa va continua.

"Vom creiona o strategie pe termen mediu a programului. Ea va fi una graduala, care va merge inspre respectarea interesului tuturor partilor implicate", sustine Dragos Oltenescu, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor.

In proiectul Strategiei de Locuire mai apare, potrivit unor surse, si o crestere a taxarii de la 5% la 19% pentru cei cu venituri de peste 2.000 de lei, care isi cumpara o casa.

Legea locuintei va fi modificata si ea, se pare, iar Guvernul vrea sa interzica locuirea in cladirile nesigure, ca sa-i poata evacua pe proprietari si sa consolideze imobilele respective. La schimb le va oferi fie cazare, fie vouchere pentru inchiriere in regim privat.

Documentul, care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica, mai propune ca statul sa aiba intaietate la cumpararea cladirilor monumente istorice, nelocuite, care sunt degradate.

Bancile, chemate sa dea explicatii despre “Prima Casa”. Ce decizie vrea sa ia Guvernul in legatura cu programul
Bancile, chemate sa dea explicatii despre “Prima Casa”. Ce decizie vrea sa ia Guvernul in legatura cu programul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Loteria bonurilor
Loteria bonurilor fiscale, extragerea din iulie. Care sunt bonurile câștigătoare
S-a întors în România după ce a muncit 20 de ani în Germania. În ce a investit toți banii
Soluția găsită de firmele de IT care se plâng de lipsa birourilor
Motivul pentru care românii își sacrifică vacanța de vară. Ce fac cu banii
BNR: Prețul aurului, la cel mai ridicat nivel din ultimii șapte ani
Eurostat: România, cel mai mare deficit guvernamental din UE în trimestrul I
Românii, campioni la scumpiri în UE
Românii, campioni la scumpiri în UE. Inflația este dublă faţă de media Europei
Directorii români care primesc salarii mai mari decât Iohannis și Trump. Unde lucrează
Ceartă pentru bani. Primarii cer ca ajutoarele sociale să fie preluate în totalitate de stat
Reacția CSM cu privire la planul Guvernului de a taxa pensiile
Primarii s-au dus din nou peste Guvern. Spun că riscă falimentul
Băncile au concurență serioasă. Avantajele companiilor financiare care funcționează online