Surse: Schimbari uriase la "Prima Casa". Cine ar putea beneficia de anul viitor de program si ce conditii trebuie indeplinite


Ultimul update: Joi 21 Iulie 2016 07:28
Data publicarii: Miercuri 13 Iulie 2016 18:58
Categorie: Stiri Economice

De anul viitor, Prima Casa va fi doar pentru romanii cu venituri mai mici decat salariul mediu pe economie, adica 2.000 de lei. Asta propune Ministerul Dezvoltarii intr-un document numit Strategia Nationala pentru Locuire, potrivit unor surse.

De anul viitor, Prima Casa ar putea fi destinata numai persoanelor care castiga sub salariul mediu national. Adica sub 2.000 de lei net/luna.

"Opinia mea este ca acest program trebuie restrans la cazuri sociale, cazuri care au nevoie de implicarea statului in a obtine garantii pentru achizitia unei locuinte, dar n-as merge pe modelul actual in care are practic acces oricine", a declarat Dragos Nechifor, manager companie brokeraj.

Problema este ca la un astfel de prag al veniturilor, o rata de 1.200 de lei/luna ar fi imposibil de suportat de client si de aprobat de banci. Iar cei care s-ar incadra la Prima Casa ar putea cumpara doar locuinte mici, de maximum 45.000 de euro, pentru care rata lunara ar fi de 900 de lei. Deocamdata, insa, nici o banca nu mai accepta dosare noi.

"Au fost interesate in practica de acest produs pentru ca au dat credite, dar s-au aratat reticente pentru ca au o marja de profitabilitate redusa si cred ca in viitorul nu indepartat, ci apropiat, vor fi si mai reticenti in a sustine continuarea programului", a mai declarat Dragos Nechifor.

Autoritatile ne asigura insa ca Prima Casa va continua.

"Vom creiona o strategie pe termen mediu a programului. Ea va fi una graduala, care va merge inspre respectarea interesului tuturor partilor implicate", sustine Dragos Oltenescu, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor.

In proiectul Strategiei de Locuire mai apare, potrivit unor surse, si o crestere a taxarii de la 5% la 19% pentru cei cu venituri de peste 2.000 de lei, care isi cumpara o casa.

Legea locuintei va fi modificata si ea, se pare, iar Guvernul vrea sa interzica locuirea in cladirile nesigure, ca sa-i poata evacua pe proprietari si sa consolideze imobilele respective. La schimb le va oferi fie cazare, fie vouchere pentru inchiriere in regim privat.

Documentul, care urmeaza sa fie lansat in dezbatere publica, mai propune ca statul sa aiba intaietate la cumpararea cladirilor monumente istorice, nelocuite, care sunt degradate.

Bancile, chemate sa dea explicatii despre “Prima Casa”. Ce decizie vrea sa ia Guvernul in legatura cu programul
Bancile, chemate sa dea explicatii despre “Prima Casa”. Ce decizie vrea sa ia Guvernul in legatura cu programul
Cei care nu isi mai pot plati creditele
Cei care nu isi mai pot plati creditele "Prima Casa" ar putea scapa de executarea silita. Legea pregatita de parlamentari
Ministrul Finantelor cere modificarea programului
Ministrul Finantelor cere modificarea programului "Prima casa" si suplimentarea fondului de garantii cu 500 de milioane lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
Banca centrala a Germaniei
Germania ar putea intra în recesiune. Avertisementul Bundesbank
Guvernul vrea să scutească Biserica de declaraţia anuală privind impozitul pe profit
În loc să le plătească dobândă, o bancă va începe să ii taxeze pe deponenți
Afacerile care au de câștigat de pe urma românilor care-și petrec vacanța în țară
Eurostat: România are din nou cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană
Economiştii se aşteaptă ca SUA să intre în recesiune. Reacția Casei Albe
inaugurare autostrada Serbia
Cum arată prima autostradă construită de chinezi în Europa. Sârbii au dansat la inaugurare
Țara din Europa fără limbă și monedă proprii, unde oamenii ies la bere cu monarhul lor
Studenții care câștigă bani din clipuri postate pe Youtube. Ce conțin canalele lor
Vești bune de la programul "Rabla". Începând de luni, bugetul va fi suplimentat
Teodorovici: Românii de peste hotare vor putea trimite acasă bani fără comision
Lira sterlină, la paritate cu euro. Brexitul depreciază masiv moneda Regatului Unit