Cei care nu isi mai pot plati creditele "Prima Casa" ar putea scapa de executarea silita. Legea pregatita de parlamentari

Ultima actualizare: 02-07-2016 00:00

Beneficiarii Programului Prima Casa care nu-si mai pot achita ratele catre banci ar putea scapa de executarea silita.

Parlamentari de la toate partidele au depus o initiativa legislativa in acest sens, nemultumiti ca legea darii in plata nu se aplica si romanilor cu credite "Prima Casa".

Potrivit initiatorilor, ANL ar putea cumpara toate locuintele celor intrati in incapacitate de plata, urmand ca proprietarii sa devina chiriasi. Daca dupa cinci ani acestia nu pot relua plata ratelor, pierd casa definitiv.

Din 2009 pana in prezent aproximativ 160.000 de romani si-au luat o locuinta prin Programul Prima Casa. Dintre acestia, doar 389 de clienti, adica 0,25% din totalul celor imprumutati, au intrat in procedura de executare silita pentru ca nu si-au mai platit ratele. Catalin Zamfir, initiatorul legii darii in plata, sustine ca a gasit solutia pentru ca toti acesti oameni sa nu ramane pe drumuri.

Catalin Zamfir, deputat PNL: "Atunci cand ajung in situatia sa nu isi mai poata plati ratele la banca, sa nu mai fie scosi din case. Casele lor sa fie preluate de ANL, urmand ca acestia sa raman cu chirie pe o perioada de cinci ani de zile, dupa care sa aiba dreptul de preemtiune, sa continue contractul respectiv."

Pentru asta, a depus la Parlament alaturi de mai multi alesi o initiativa legislativa care modifica doua legi: pe cea a Agentiei Nationale pentru Locuinte, dar si pe cea a Programului Prima Casa. Potrivit documentului, in momentul in care un titular de credit Prima Casa nu mai poate plati ratele, locuinta ii este cumparata de ANL. Din proprietar, persoana respectiva devine chirias, urmand sa plateasca lunar in jur de 70 de euro. Va avea insa drept de preemtiune timp de cinci ani pentru a redeveni proprietar.

Catalin Zamfir, deputat PNL: "Daca nu isi revine financiar in cinci ani de zile, pierde definitiv casa. Practic, e o dare in plata, numai ca acea casa va fi preluata de statul roman prin ANL."

Clientii bancilor prin programul "Prima Casa" care vor fi executati silit pentru ca nu mai pot plati ratele ar putea scapa astfel de eventuale penalitati. Initiatorii sustin ca impactul acestei legi nu va fi mare, cata vreme gradul de neperformanta al creditelor "Prima Casa" este extrem de redus. Initiativa va fi dezbatuta si votata in Parlament, la toamna.


 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO