Scenariul "negru" al cursului valutar. Ce se intampla cu leul daca Grecia da faliment


Ultimul update: Sambata 13 Octombrie 2012 04:19
Data publicarii: Luni 18 Iulie 2011 19:10
Categorie: Stiri Economice
proteste

Romanii care au credite in franci elvetieni au inceput si aceasta saptamana cu un nod in gat. Aceasta moneda a atins luni, un nou record nedorit, de peste 3,71 lei.

Si asta in ciuda faptului ca leul s-a intarit, in fata euro. Mai grav este ca nivelul la care va ajunge cursul, depinde mai putin de noi si tine de cum vor evolua lucrurile in Grecia.

Vestea buna este ca ieri moneda euro a coborat sub 4 lei si 27 de bani pentru prima data dupa o saptamana.

In schimb francul elvetian a urcat la aproape 3 lei si 72 de bani, cel mai mare inregistrat vreodata. Explicatia este ca francul si aurul au atins valori record pe pietele internationale. Totul din cauza nesigurantei privind situatia Greciei. Falimentul acestei tari ar lovi pe toata lumea - inclusiv pe noi.

Economistul sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc,
"Daca situatia scapa de sub control intr-un asemenea scenariu nu excludem cursul de schimb EURO-RON sa treaca de nivele precum 4,4 sau chiar 4,5 lei pe euro."

Deocamdata investitorii internationali par sa nu mai aiba incredere decat in franc si in aur, chiar daca autoritatile europene vor incerca joi sa anunte noi masuri pentru a salva Grecia de la faliment.

Claudiu Cazacu, analist XTB, sustine ca "daca raspunsul din zona euro nu este unul ferm si venit in timp util riscul de a ajunge la 4 lei pe franc nu este exclus."

Analistii spera insa ca nu se va ajunge in aceasta situatie, si cei mai multi mizeaza pe intarirea lelui fata de euro.

Lucian Anghel, economist sef BCR, crede si el ca "cel mai optimist probabil ca discutam undeva de in jurul nivelului de 4,1 probabil. Deci acest interval 4,1 - 4,3 ar putea sa fie privit ca un interval in care majoritatea timpului moneda nationala sa se gaseasca."

Pentru asta trebuie insa ca Romania sa respecte acordurile cu FMI si Comisia Europeana.

Sursa: Pro TV

Topul celor mai vulnerabile monede in fata crizei din zona euro. Cum se comporta leul
Berlusconi a linistit apele in Europa, cel putin deocamdata. A anuntat un plan de austeritate
Leul si-a mai revenit - cursul BNR: 4,27 lei/euro. Europa s-a calmat
VIDEO PROTVPLUS.RO