Salarii mai mari și prime generoase la final de an pentru angajații români. Anul viitor se anunță greu pentru piața muncii
Finalul de an vine cu salarii mai mari, prime generoase și petreceri tematice pentru mulți angajați români. 7 din 10 companii vor oferi beneficii salariaților, arată datele unei platforme de recrutare.
Asta și pentru că în noul context economic, cu creșteri de prețuri în toate domeniile, companiile vor să-și păstreze oamenii. În schimb, evită pentru moment să angajeze noi membri în echipă.
Printre hohote de râs și momente de suspans, angajații unei companii din București și-au primit cadourile de Secret Santa. Moșul a trimis doi spiriduși să împartă darurile, alese cu ajutorul colegilor.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Pe lângă petrecerile tematice de Crăciun, care se organizează fizic după doi ani de pandemie, unele companii au mărit salariile pe final de an, spun specialiștii. Creșterile sunt, în medie de 15–20 la sută, astfel încât angajații să nu resimtă atât de mult scumpirile din ultima perioadă.
Aida Chivu, specialist în resurse umane: „S-a observat o tendință de creștere salarială pentru prima dată după multă vreme. În care se discută de creșteri sau ajustări salariale în decembrie și chiar cu începutul anului viitor, în ianuarie. Acestea se făceau după evaluările din ianuarie, februarie, adică din martie, fie din aprilie”.
Și primele, beneficiile extra-salariale sau bonusurile de performanță au fost mai mari anul acesta.
Potrivit unui studiu recent, bugetul mediu lunar alocat de companii pentru pachetele de beneficii extrasalariale a crescut constant în ultimii ani, iar sumele ajung acum și la 1.500 de lei pe lună pentru un singur om.
Codruț Nicolau, director general companie beneficii extra-salariale: „Aceste beneficii extrasalariale pentru companii au fiscalitate zero, iar beneficiile rezolvă niște nevoie concrete sociale de zi cu zi ale salariaților. Fie că vorbim de plata facturilor pentru utilități, fie că vorbim de mâncare, de sănătate, de petrecere a timpului liber, de vacanță, de educație, toate aceste nevoi sunt acoperite de beneficiile extra-salariale”.
Pe lângă cadourile de Crăciun, angajații din București au avut în 2022 și cele mai mari salarii. În Capitală, media a fost de 4500 de lei. Cu 400 de lei mai puțun au câștigat și angajații din Cluj, în timp ce în Timiș, câștigurile medii nete au juns la 4 mii de lei. La polul opus, cele mai mici salarii au fost în Bihor, Constanța și Dolj.
Pe de altă parte, piața muncii rămâne activă în această perioadă. Pe o singură platformă de recrutare, numărul locurilor noi de muncă a crescut cu 14 la sută față de anul trecut. Totuși, domeniile unde s-au făcut cele mai multe angajări NU au fost și cele în care s-a câștigat cel mai bine. Asta pentru că în sectoarele unde exista volume mari de recrutare, cea mai mare pondere este în rândul angajaților fără experiență și plătiți cu salariul minim pe economie.
Ana Călugăru, PR manager: „Salariul mediu pe economie, de exemplu, în retail, sunt foarte mult lucrători comerciali, ambalatori, transportatori, sunt mulți”.
Anul viitor se anunță unul greu și pentru piața muncii. Angajatorii sunt mult mai atenți la noile recrutări și oferă contracte pe o perioadă determinată de timp.