Rompetrol S.A si-a cerut insolventa. Compania are de platit o datorie veche de peste 58 de milioane de dolari

Ultima actualizare: 08-06-2015 07:01
Rompetrol - GETTY

Compania Rompetrol S.A., parte a grupului petrolier Rompetrol, si-a cerut insolventa, potrivit portalului instantelor de judecata.

Stirea este in curs de actualizare!

Conform unui anunt postat pe site-ul Tribunalului Bucuresti, cererea de intrare in insolventa a fost depusa pe 28 mai si va fi judecata pe 8 iunie.

Conform unui comunicat de presa al companiei Rompetrol S.A., la sfarsitul anului 2014, societatea a fost obligata de instanta romaneasca sa plateasca suma de 58,5 milioane de dolari, la care se adauga o dobanda calculata din 2001.

Redam, integral, comunicatul de presa al Rompetrol S.A.:

"La sfarsitul anului trecut, societatea a fost obligata, in solidar cu alte persoane fizice, de catre Curtea de Apel Bucuresti la plata sumei de 58,5 milioane USD, la care se adauga dobanda legala calculata incepand cu data de 05.01.2001. Aspectele avute in vedere de Curtea de Apel Bucuresti privesc fapte savarsite in perioada 1999 – 2001, cu mult inainte de anul 2007 cand KazMunayGas a devenit actionarul majoritar al grupului de societati din care face parte si Rompetrol SA.

Dupa pronuntarea deciziei respective, societatea si-a aratat toata deschiderea in cursul procedurilor legale demarate de autoritatile fiscale pentru identificarea si evaluarea activelor sale, acestea instituind un sechestru asiguratoriu asupra bunurilor sale.

Punerea in executare a deciziei respective, inclusiv a dobanzilor legale, care in opinia autoritatilor fiscale reprezinta o suma de trei ori mai mare decat debitul principal, creeaza un dezechilibru financiar major pentru societate, avand efecte imediate in activitatile sale curente - intreruperea operatiunilor de profil, a contractelor in derulare, a investitiilor si implicit asupra angajatilor sai.

Mentionam ca valoarea totala a investitiilor realizate de Rompetrol SA din fondurile proprii in dezvoltarea lucrarilor de explorare din Romania si achizitia de instalatii de foraj necesare extinderii activitatilor de profil pe plan extern depaseste suma de 50 milioane USD. In acelasi timp au fost initiate demersurile legale pentru punerea in executare a obligatiilor asumate de catre fostul proprietar al Grupului Rompetrol in contextul deciziei Curtii de Apel Bucuresti.

Reorganizarea activitatii Rompetrol SA va permite continuarea serviciilor adiacente activitatilor de foraj sonde petroliere terestre in Maroc, unde societatea a castigat un contract in 2014 dupa ce a fost nevoita sa isi intrerupa activitatile din Libia pe fondul instabilitatii politice, si in Romania, unde are premise de a trece de la faza de explorare la exploatare si productie hidrocarburi.

Precizam ca celelalte activitati ale societatilor din Grup nu vor in niciun fel afectate de aceasta procedura de reorganizare."

Rompetrol S.A. coordoneaza activitatile de foraj, serviciile de sonda si cele de explorare si productie ale Grupului Rompetrol, grup al carui pachet majoritar de actiuni e detinut de compania KazMunayGas din Kazahstan. Potrivit informatiilor financiare de pe site-ul Ministerului Finanatelor, citate de Hotnews, Rompetrol SA avea datorii de 159 de milioane de lei in 2013. De asemenea, a inregistrat o pierdere de 53,2 milioane de lei, veniturile fiind de 66,4 milioane de lei.

KazMunayGas, prin Rompetrol, acopera arcul geografic format din zona Marii Caspice (Kazakhstan, Georgia), Marii Negre (Ucraina, Moldova, Romania, Bulgaria) cu Marea Mediterana (Franta si Spania).

In ianuarie 2014, conform Agerpres, Rompetrol avea peste 6.000 de angajati, iar aportul grupului la bugetul de stat era estimat la 1,45 miliarde de dolari pentru 2013, in timp ce nivelul total pentru perioada 2007-2013 se ridica la peste 7,5 miliarde de dolari.

La nivel european, Grupul Rompetrol detine peste 1.000 de puncte de alimentare cu carburanti in Romania, Franta, Spania, Republica Moldova, Georgia, Bulgaria si Ucraina, care opereaza sub brandurile Rompetrol si Dyneff.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO