Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii. Condițiile anunțate


Ultimul update: Marti 18 Decembrie 2018 22:10
Data publicarii: Marti 18 Decembrie 2018 20:19
Categorie: Stiri Economice

Românii vor putea să se retragă de la Pilonul II de pensii obligatorii, administrate privat. Asta a anunțat Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Pilonul II de pensii va deveni opţional pentru cei care au cotizat măcar 5 ani. Anunţul a fost făcut la Guvern de Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Despre transformarea pilonului II de pensii, din obligatoriu în opţional, se vorbeşte de mai bine de un an.

Teodorovici a mai anunţat şi că va introduce de la 1 ianuarie o taxă pe toate activele financiare ale băncilor, numită taxa pe lăcomie. Tot de la începutul anului ar urma să fie plafonat, pentru trei ani, preţul gazelor, a mai spus ministrul.

Transformarea Pilonului II de pensii este cea mai importantă decizie pe care Guvernul o pregăteşte de la 1 ianuarie. Ministrul de Finanţe a explicat care vor fi condițiile în care oamenii şi-ar putea retrage banii adunaţi în conturi.

Eugen Teodorovici: "Se poate retrage pe bază de cerere individuală, dar nu mai devreme de 5 ani de participare la respectivul fond, iar la momentul la care persoana se retragere înainte de deschiderea dreptului la pensie privată, activele cuvenite se transfer[ participantului respectiv cu un comision de retragere reprezentând 2 la sută din aceste active".

Pilonul II are acum peste 7 milioane de conturi, potrivit reprezentanţilor Fondurilor de administrare. Sumele acumulate trec de 10 miliarde de euro. Spre deosebire de sistemul de stat care strânge contribuţiile angajaţilor şi le virează actualilor pensionari lun[ de lună, Pilonul II funcţionează ca un depozit bancar. Adică banii strânşi acolo au dobând[, numită randament, care trece de 8% pe an în medie. Sumele din Pilonul II ar urma să reprezinte peste un sfert din pensia pe care un actual angajat o va lua la bătrâneţe. Teodorovici a vorbit şi de o taxă pentru bănci.

Eugen Teodorovici: "Deci se propune ca de la 1 ian 2019 să se aplice o taxă pe activele financiare ale instituţiilor bancare, denumită în continuare taxa pe lăcomie, pentru că este cea mai bună expresie pentru ceea ce din păcate se întâmplă astăzi în România, care se aplică dacă ratele ROBOR la 3 luni şi la 6 luni, depăşesc o anumită valoare procentuală."

Concret, băncile vor fi taxate cu un procent din depozitele şi titlurile pe care le au, în funcţie de nivelul indicatorului ROBOR. Astăzi ROBOR la 3 luni este 2,7%, la 6 luni este 2,95%. Taxa pe lăcomie, cum au botezat-o autorităţile va fi de 0,6%. Teodorovici a anunţat şi plafonarea preţului la gaze naturale timp de 3 ani - acum este peste 90 de lei pe megawatt/oră, iar de la 1 ianuarie preţul va fi 68 de lei. Măsurile ar urma să fie aprobate în şedinţa de Guvern viitoare.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO
Aglomerație în magazine, înainte de Paște
TVA de 19% ar putea dispărea de la 1 ianuarie. Toate preţurile ar urma să scadă
Motorul economiei UE, în recesiune tehnică. Cum ar putea fi afectată România
România este țara cu cele mai multe fraude la fonduri europene din Uniunea Europeană
Avantajele care îi țin pe muncitorii români în țară. Cât au ajuns să câștige acum
Piața jucăriilor, singura netinsă de criza economică. Cheltuielile pentru copii, tot mai mari
Gabriela Firea, noi precizări despre vinieta Oxigen. Când va fi votat proiectul
plata pensii
Cu cât au crescut într-un an fondurile pilonului II de pensii
Reguli noi pentru angajarea străinilor în țările UE. Ce s-a decis la Bruxelles
Investitorii străini și-au extins afacerile în România. BNR anunță o creștere de 30%
Teritoriul britanic pe care Brexitul îl va spulbera. Țara care depinde 100% de UE
România, codașă la agricultura ecologică. Cum au rămas mulți fermieri fără certificate
Ramona Mănescu: "România poate deveni cel mai mare producător de gaze din UE"