Romanii vor putea sa cumpere din nou titluri de stat, pentru prima data din 2005. Ce dobanda ofera statul roman
Dupa o pauza de 10 ani, Ministerul de Finante este gata sa vanda iar tituri de stat catre populatie, doar ca acestea vor putea fi cumparate si prin ''Bursa de Valori''.
Avantajele acestor titluri sunt garantia statului si faptul ca dobanzile nu se impoziteaza cu 16 la suta, asa cum se intampla cu cele de la depozitele bancare.
Ministerul de Finante nu mai vrea sa se imprumute doar de la banci si de marii investitori, ci si de la romanii care au ceva economii puse deoparte, asa ca va reduce valoarea nominala a titlurilor de stat.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
"Tintim si reducerea denominarii titlurilor de stat, ele acum pe interbancar sunt la 5000 de lei, acest instrument va fi probabil cu o denominare redusa la 1000 de lei. Noi ne gandim la o maturitate medie care sa nu se suprapuna cu maturitatile depozitelor in general, deci va fi o maturitate undeva intre 1 an si 3 ani", spune Stefan Nanu, directorul general al Trezoreriei.
Pana in 2005 romanul obisnuit putea sa cumpere titluri de stat de la Trezorerie, dupa care le pastra pana la expirarea perioadei pentru care au fost emise. Acum ele vor fi vandute prin banci si brokeri si vor putea fi instrainate si inainte de termen.
"Orice roman va beneficia de o dobanda cu aproape 16 la suta mai mare, fiindca titlurile de stat nu se impoziteaza, fata de dobanda la un depozit bancar, in al doilea rand oricand inainte de scadenta va putea sa vanda inapoi pe Bursa de Valori titlul, deci nu trebuie sa stea cu el pana la scadenta", spune Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori.
Multi romani sunt interesati de titlurile de stat. "Sunt instrumente care le practica toate statele lumii", spune o persoana.
"Obligatiune de stat inseamna ca are si o dobanda fixa si care ti-o garanteaza statul si atunci... Depinde la ce dobanda da statul si ce se intampla intre timp cu inflatia", spune altcineva.
Prima emisiune de titluri de stat se va face in primul trimestru al anului viitor.
Sursa: Pro TV
Etichete: titluri de stat, vanzari, ministerul finantelor,
Dată publicare:
07-12-2014 18:35