Românii se împrumută la bănci cu entuziasm. Specialiștii avertizează însă că aceste credite vor alimenta inflația
Încurajați de dobânzile mai mici decât anul trecut, românii se împrumută din bănci cu entuziasm. Și-au făcut credite pentru case, mașini, vacanțe ori investiții - de peste 80 de miliarde de lei.
Cele mai mari sume au fost luate pentru cumpărarea de locuințe, însă avântul este mare și la creditele de consum și tot acestea sunt motiv de îngrijorare. Economiștii Băncii Naționale spun că aceste împrumuturi vor alimenta inflația.
Dacă anul trecut creditarea s-a redus, tendința este acum de revenire puternică. Motivele? Dobânzile au început să scadă, iar unii români au avut venituri mai mari.
Andrei Perianu, fondator platformă financiară: „Există o lichiditate în creștere în România, altfel spus sunt din ce în ce mai mulți bani în bănci. Datoria cea mai amplă este cea legată de casă.”
Datele BNR arată că, într-un an, creditele au crescut cu 60%.
Din iulie 2023 și până în iunie 2024, creditele noi acordate în lei au trecut de 81 de miliarde de lei. Jumătate dintre acestea au fost acordate pentru locuințe.
Ritmul de creditare s-a accelerat mai ales în aceste luni de vară. Iar asta s-a văzut și în tranzacțiile imobiliare cu terenuri, apartamente și case. În prima jumătate a anului acesta, au fost 300.000 de tranzacții, cu 15.000 mai multe față de aceeași perioadă din 2023.
Românii nu s-au împrumutat numai pentru a-și lua case, ci și pentru a-și acoperi diverse nevoi personale - de la mașini, vacanțe, reparații, până la urgențe medicale. Creditele de consum au ajuns la aproape 38 de miliarde de lei, în ultimul an.
Datele BNR arată că până la sfârșitul anului 2023, populația avea depozite mai mari decât creditele de consum. Acum, este invers.
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale: „În ultimele luni creditele de consum au depăşit semnificativ depozitele la termen ale populaţiei. Nu înseamnă că populaţia nu economiseşte în continuare, dar creditele de consum sunt într-o creştere vioaie, ca să fiu delicat.”
Economiștii sunt îngrijorați că această creștere a creditării pentru consum va alimenta inflația. Asta în condițiile în care rata anuală a inflației a revenit la peste 5%, în iulie, de la 4,9% cu o lună înainte.