Romanii nu mai trimit bani in tara. Isi cumpara case in Italia
Italienii au ajuns sa ne indrageasca, pentru ca in ultima vreme romanii au inceput sa-si cumpere case in Peninsula, asa ca banii castigati de ei raman in Italia.
Locuintele cumparate de ai nostri reprezinta o treime din achizitiile imobiliare ale strainilor.
Un roman isi prezinta casa proaspat achizitionata in Mapello, orasel din nordul Italiei. Satisfactia este cu atat mai mare cu cat in Romania i-a fost respinsa cererea de imprumut, pe motiv ca avea un modest salariu de muncitor, 600 de lei. Dar tot ca muncitor si-a incercat norocul si-n Italia. Cu o leafa de 1500 euro.
11% dintre cererile de finantare in Italia pentru prima casa vin de la cetateni straini. Dintre acestia o treime sunt originari din Romania, o diferenta uriasa de urmatorii clasati pe lista. Romanii isi cumpara case mai ales in nordul Italiei, in orasele mici ori la periferia marilor orase.
In medie, romano-italianul care apeleaza la credite in sistemul prima casa are 35 de ani si cere 130.000 de euro, adica 80% din valoarea locuintei pe termen de 25 de ani. In Italia dobanda la creditele ipotecare este de 5-6%.
Acest apetit sporit pentru statutul de proprietar de casa are si alte explicatii.
"Intrarea Romaniei in UE a facilitat un flux de imigrare, persoanele ajunse aici si-au aranjat o viata stabila ce le permite sa se gandeasca la achizitionarea unei case. In plus, au incropit un capital initial din vanzarea proprietatilor pe care le aveau in tara de origine", spune Andrea Polo, reprezentant agentie.
Datorita investitiilor facute de romanii care isi gandesc viitorul in Italia, piata imobiliara din Peninsula a inceput sa-si recapete suflul.