Curtea Europeana de Justitie vine in ajutorul romanilor datornici la banci. In ce conditii poate fi evitata executarea silita


Ultimul update: Miercuri 06 August 2014 07:05
Data publicarii: Duminica 03 August 2014 21:50
Categorie: Stiri Economice

Romanii care ajung sa-si piarda casa pentru ca sunt executati silit de banci vor avea o sansa in plus, datorita unei hotarari recente a Curtii Europene de Justitie.

Instanta de la Luxemburg a decis ca datornicii ar trebui sa poata ataca decizia de executare silita, daca in contract exista clauze abuzive, care au dus la scumpirea creditului. In prezent, romanii se pot trezi foarte usor ca banca le scoate casa la vanzare, chiar si pentru datorii neinsemnate.

Angela Tarateanu: "Pentru 900 de franci, la un moment dat mi-a venit cu executarea silita pe casa, care e credit de nevoi personale. S-a dus la vecini sa intrebe cum e apartamentul si pe urma mi-a venit, pe usa, pus ca e "SECHESTRU". Adica cum, pentru 900 de franci?! Noua sute de franci?!"

In prezent, datornicii nu au nicio sansa.

Gheorghe Piperea: "Ai doar posibilitate sa faci contestatie la executare care nu este suspensiva, care nu opreste executarea. Poti sa faci contestatie la executare, se judeca peste doi ani si jumatate. Intre timp casa ti-a fost executata, intre timp ai fost evacuat, iti mai ramane doar dreptul sa ceri niste despagubiri - asta dupa ce, bineinteles, ai fost aruncat in strada."

Insa Curtea Europeana de Justitie a dat o decizie intr-un caz din Spania ca orice client trebuie sa aiba posibilitatea sa opreasca executarea silita.

Adrian Cuculis, avocat: "In principal, arata judecatorului roman foarte clar ca acel judecator are caderea si poate sa anuleze executarea silita, daca acel contract a fost pus in executare in baza unor clauze declarate abuzive."

Decizia Curtii Europene arata ca si la noi o prevedere din Codul de Procedura Civila incalca legislatia europeana pentru ca da numai bancii posibilitatea sa faca apel in cazul executarii silite, nu si clientului executat.

Gheroghe Piperea: "Cum adica, bancii ii permiti sa se planga de faptul ca nu i s-a incuviintat o executare - bancii sau colectorului de creante - in timp ce consumatorului nu ii permiti? Din perspectiva aceasta se incalca si drepturile omului. Guvernul ar trebui sa ia atitudine de urgenta, aici chiar se se justifica o Ordonanta de Urgenta, si sa elimine din codul nostru de procedura acest text."

Instantele din statele UE vor trebui sa tina cont de decizia Curtii europene atunci cand judeca asfel de cazuri si sa accepte suspendarea executarii silite, daca oamenii reclama clauze abuzive in contractul cu banca.

Primaria Galati, excutata silit. Suma de bani pe care o datoreaza unei firme de constructii intrata in insolventa
Primaria Galati, excutata silit. Suma de bani pe care o datoreaza unei firme de constructii intrata in insolventa
Parlamentul vrea protectie fata de executarile silite pentru cei cu credite in franci elvetieni
Parlamentul vrea protectie fata de executarile silite pentru cei cu credite in franci elvetieni
Multi romani raman cu datorii si dupa ce sunt executati silit. La licitatiile ascunse, locuintele se vand pe sume de nimic
Multi romani raman cu datorii si dupa ce sunt executati silit. La licitatiile ascunse, locuintele se vand pe sume de nimic
VIDEO PROTVPLUS.RO
priza electronice
Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
Profit dublu pentru românii care au cultivat căpșuni de toamnă. Prețul unui kilogram
“Suntem mai preocupaţi de Germania decât de Brexit.” Unde de șoc în întreaga Europă
4 din 10 români se împrumută înainte de salariu. Regula de aur pentru a economisi bani
Cât au cheltuit turiștii pe litoral în acest sezon. Luna septembrie, mai cautată față de 2018
PE a aprobat ajutorul de 8,2 mil. € pentru România în urma inundațiilor din 2018
dobanzi prima casa
Modificările la „Prima Casă”, adoptate de Senat. Venitul maxim acceptat pentru credit
Avem cea mai ieftină pâine din Europa. România, fruntașă la exportul de grâu în UE
Teodorovici vrea pedeapsa cu închisoarea pentru patronii care nu plătesc contribuțiile la stat
Antreprenorii plătesc mii de euro ca să învețe de la străini cum să își dezvolte afacerile
Noile reguli privind plata cu cardul, în vigoare de azi. Care sunt noile cerințe
Ion Țiriac NU mai este cel mai bogat român. Cine l-a detronat pe miliardar în topul Forbes