Multi romani raman cu datorii si dupa ce sunt executati silit. La licitatiile ascunse, locuintele se vand pe sume de nimic
Locuintele executate silit de banci se vand la jumatate de pret. Asta pentru ca potentialii cumparatori nu se mai prezinta la primele licitatii si asteapta ca valoarea lor sa scada. In plus, anunturile cu licitatii nu sunt afisate la vedere.
Fostii proprietari, care nu si-au mai putut achita ratele, raman cu datorii si dupa vanzarea casei.
Un barbat a luat de la banca, in 2007, 450.000 de lei ca sa-i investeasca in firma sa de constructii. Afacerea nu a mers si doi ani mai tarziu nu si-a mai putut plati ratele.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Firma a intrat in insolventa iar banca i-a scos proprietatile la vinzare. Apartamentul cu 3 camere pe care-l avea in Urziceni, evaluat la 40.000 de euro, a fost deja vandut cu 25.000 de euro.
"Imobilele au fost evaluate la sume de peste 200.000 de euro, dublu fata de cat am luat de la banca, acum sunt evaluate la sub 100.000 de euro impreuna. E adevarat ca piata imobiliara a scazut, dar mie mi se pare o subevaluare destul de drastica", a declarat barbatul.
In prezent, barbatul locuieste in chirie, in Capitala, impreuna cu familia sa, intr-un apartament cu 2 camere. Banca a scos la vanzare si fabrica de tamplarie in 2013. Atunci cerea 86.000 de euro, dar bunul nu a fost vandut, iar acum s-a ajuns la a 6-a licitatie. Chiar daca va fi vanduta fabrica, tot nu-i va acoperi intreaga datorie. Proprietarul se judeca acum cu banca
In situatia lui sunt multi romani, dovada ca piata executarilor silite a crescut rapid in ultima vreme. Daca in urma cu 3 ani, bancile scoteau la vanzare 4.000 de imobile, anul trecut, numarul lor a crescut de 5 ori.
"Clientii asteapta a doua licitatie pentru a cumpara aceste imobile. Toata lumea vaneaza aceste redceri de 25% din pretul de pornire. Incepand cu a treia licitatie, pretul bunurilor executate silit scade cu 50%", a declarat Elena Puica, directorul comercial al unui site de executari silite.
Asa s-a ajuns ca, in Bucuresti,un apartament cu 2 camere sa fie vandut cu doar 19.000 de euro iar la Oradea si Suceava, chiar si cu 16.000 de euro. Clientii executati silit contesta in instanta sumele de pornire a licitatiilor. De multe ori insa, fara succes.
"Debitorul, atunci cand este executat, are posibilitatea sa urmareasca executarea si sa conteste actele considerate pagubitoare pentru el", a spus George Ionescu, avocat.
In plus, datornicii au si posibilitatea sa solicite in instanta suspendarea executarii silite. Trebuie sa plateasca insa o cautiune care ajunge la 10% din valoarea imobilului, suma pe care o pierd daca nu castiga procesul, care se poate intinde pe ani buni. In cazul in care instanta le da dreptate, dar proprietatile lor au fost vandute, datornicii pot sa ceara despagubiri de la cel care i-a executat.
De cealalta parte, cumparatorii care vaneaza astfel de proprietati isi asuma si ei riscuri.
Multe dintre locuintele scoase la vanzare astfel nu pot fi vizionate inainte de a fi cumparate. Acesta pare sa fie principalul risc pe care si-l asuma viitorul proprietar, caci important nu este doar pretul, ci si cum arata respectivul bun.
In multe cazuri cei care cumpara imobile scoase la licitatie intra mai greu in posesia lor, pentru ca fostii proprietari nu le parasesc pana cand nu sunt evacuati fortat.