Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor
Banii ţinuţi la bancă aduc mai multă pagubă decât câştig, mai ales dacă sumele sunt mici. Dobânzile la depozite au scăzut continuu în ultimii ani, în vreme ce costurile au crescut.
Comisioanele băncii ''mușcă'' şi ele din câştig, la fel şi impozitul luat de stat, aşa că oamenii ajung să scoată mai puţini bani decât au depus iniţial. Chiar dacă Banca Naţională a dat deja un semnal pentru creşterea dobânzilor, specialiştii spun că băncile încă nu se grăbesc să le majoreze.
În prezent, cele mai mari dobânzi la depozite nu trec de 3% şi coboară până la 0,5% pe an. Majoritatea băncilor mari au însă dobânzi care oscilează între 1% şi 2% pe an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iancu Gudă, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ''Dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru depozitele constituite este sub 1%, semnificativ sub inflaţia anuală de 3,2% în decembrie. Astăzi, un deponent încasează o dobândă mai mică decât inflaţia care erodează puterea de cumpărare şi, în termeni reali, cu principalul depozitului şi dobânda încasată va încasa mai puţine produse.''
Înainte să mergeţi la bancă, e bine să comparaţi dobânzile oferite de bănci. Asta pentru că, dacă luăm în calcul şi comisioanele băncii şi impozitul reţinut de stat, puteţi ieşi chiar în pagubă.
Dacă cineva depune astăzi 5.000 de lei, pe un an, ar câştiga cel mai mult 117 lei. Dar 8 bănci i-ar da înapoi mai puţini bani decât a depus iniţial, pentru că, în cazul lor, dobânzile sunt mici, iar comisioanele mari. Aşa că cel care depus banii ar putea pierde până la 92 de lei din suma adusă la bancă.
Şi dacă suma este depusă este de 50.000 lei, unele alegeri pot fi profitabile, iar altele - păguboase. Câştigul maxim ar fi de 1.176 de lei, în cazul celei mai generoase oferte bancare. În cazul altei bănci, titularul retrage cu 250 de lei mai puţin decât a depus.
Specialiştii financiari spun că băncile nu dau semne că ar vrea să crească dobânzile la depozite, cel puţin nu în primele trei luni ale anului.
Iancu Gudă, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ”Pe termen scurt, cred că dobânda nu va creşte semnificativ, pentru că avem o lichiditate destul de bună în sectorul bancar.”
Indiferent de dobânzi, românii au ţinut mai mulţi bani în bănci în 2017 decât 2016. Majoritatea sunt în lei - aproape 108 miliarde au în depozite românii din totalul de 174 de miliarde economisite. Banii ar fi suficienţi pentru a plăti 75% din salariile bugetarilor dintr-un an.
Sursa: Pro TV
Etichete: euro, bani, cont, comisioane, depozit banca,
Dată publicare:
15-01-2018 18:06