Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 15 Ianuarie 2018 18:06
Categorie: Financiar

Banii ţinuţi la bancă aduc mai multă pagubă decât câştig, mai ales dacă sumele sunt mici. Dobânzile la depozite au scăzut continuu în ultimii ani, în vreme ce costurile au crescut.

Comisioanele băncii ''mușcă'' şi ele din câştig, la fel şi impozitul luat de stat, aşa că oamenii ajung să scoată mai puţini bani decât au depus iniţial. Chiar dacă Banca Naţională a dat deja un semnal pentru creşterea dobânzilor, specialiştii spun că băncile încă nu se grăbesc să le majoreze.

În prezent, cele mai mari dobânzi la depozite nu trec de 3% şi coboară până la 0,5% pe an. Majoritatea băncilor mari au însă dobânzi care oscilează între 1% şi 2% pe an.

Iancu Gudă, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ''Dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru depozitele constituite este sub 1%, semnificativ sub inflaţia anuală de 3,2% în decembrie. Astăzi, un deponent încasează o dobândă mai mică decât inflaţia care erodează puterea de cumpărare şi, în termeni reali, cu principalul depozitului şi dobânda încasată va încasa mai puţine produse.''

Înainte să mergeţi la bancă, e bine să comparaţi dobânzile oferite de bănci. Asta pentru că, dacă luăm în calcul şi comisioanele băncii şi impozitul reţinut de stat, puteţi ieşi chiar în pagubă.

Dacă cineva depune astăzi 5.000 de lei, pe un an, ar câştiga cel mai mult 117 lei. Dar 8 bănci i-ar da înapoi mai puţini bani decât a depus iniţial, pentru că, în cazul lor, dobânzile sunt mici, iar comisioanele mari. Aşa că cel care depus banii ar putea pierde până la 92 de lei din suma adusă la bancă.

Şi dacă suma este depusă este de 50.000 lei, unele alegeri pot fi profitabile, iar altele - păguboase. Câştigul maxim ar fi de 1.176 de lei, în cazul celei mai generoase oferte bancare. În cazul altei bănci, titularul retrage cu 250 de lei mai puţin decât a depus.

Specialiştii financiari spun că băncile nu dau semne că ar vrea să crească dobânzile la depozite, cel puţin nu în primele trei luni ale anului.

Iancu Gudă, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ”Pe termen scurt, cred că dobânda nu va creşte semnificativ, pentru că avem o lichiditate destul de bună în sectorul bancar.”

Indiferent de dobânzi, românii au ţinut mai mulţi bani în bănci în 2017 decât 2016. Majoritatea sunt în lei - aproape 108 miliarde au în depozite românii din totalul de 174 de miliarde economisite. Banii ar fi suficienţi pentru a plăti 75% din salariile bugetarilor dintr-un an.

Bancă de gene în România, cu peste 10.000 de soiuri. Unele dintre ele au dispărut din piețe
Bancă de gene în România, cu peste 10.000 de soiuri. Unele dintre ele au dispărut din piețe
VIDEO PROTVPLUS.RO
corina cretu, psd, pro romania, ponta
Corina Creţu, despre aderarea României la zona euro: Nu e cazul să stabilim termene
Primele de Paşte: cozonaci, cursuri sau ieşiri la restaurant. Ce vor de fapt angajaţii
Liber la muncă într-una dintre cele mai bogate țări europene. Salariile depășesc 5.000 €
Guvernul ar putea da amnistie fiscală în mai. Mesajul lui Teodorovici
Încă o bancă dispare din România. Ce se întâmplă cu activele de pe piața locală
Se caută soluții pentru ieftinirea benzinei și motorinei. Prețurile din România, printre cele mai mari din UE
inflatie
România, din nou țara din UE cu cea mai mare rată anuală a inflației
Expert BNR, despre rezervele de aur: Banca nu poate accepta integral amendamentele lui Nicolae
Bucureștenii care au primit voucherele pentru biciclete trebuie să le declare și să plătească impozit
Guvernul crește plafonul pentru împrumuturi externe cu încă 4 miliarde de euro
Irlanda de Nord, pe harta turismului mondial datorită „Game of Thrones”. A creat mii de locuri de muncă
Rulotele, o afacere înfloritoare în România. Cât costă să le închiriezi pentru vacanță