Românii care își țin banii la bancă pierd din sumele depuse din cauza comisioanelor

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 15 Ianuarie 2018 18:06
Categorie: Financiar

Banii ţinuţi la bancă aduc mai multă pagubă decât câştig, mai ales dacă sumele sunt mici. Dobânzile la depozite au scăzut continuu în ultimii ani, în vreme ce costurile au crescut.

Comisioanele băncii ''mușcă'' şi ele din câştig, la fel şi impozitul luat de stat, aşa că oamenii ajung să scoată mai puţini bani decât au depus iniţial. Chiar dacă Banca Naţională a dat deja un semnal pentru creşterea dobânzilor, specialiştii spun că băncile încă nu se grăbesc să le majoreze.

În prezent, cele mai mari dobânzi la depozite nu trec de 3% şi coboară până la 0,5% pe an. Majoritatea băncilor mari au însă dobânzi care oscilează între 1% şi 2% pe an.

Iancu Gudă, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ''Dobânda medie practicată de sectorul bancar pentru depozitele constituite este sub 1%, semnificativ sub inflaţia anuală de 3,2% în decembrie. Astăzi, un deponent încasează o dobândă mai mică decât inflaţia care erodează puterea de cumpărare şi, în termeni reali, cu principalul depozitului şi dobânda încasată va încasa mai puţine produse.''

Înainte să mergeţi la bancă, e bine să comparaţi dobânzile oferite de bănci. Asta pentru că, dacă luăm în calcul şi comisioanele băncii şi impozitul reţinut de stat, puteţi ieşi chiar în pagubă.

Dacă cineva depune astăzi 5.000 de lei, pe un an, ar câştiga cel mai mult 117 lei. Dar 8 bănci i-ar da înapoi mai puţini bani decât a depus iniţial, pentru că, în cazul lor, dobânzile sunt mici, iar comisioanele mari. Aşa că cel care depus banii ar putea pierde până la 92 de lei din suma adusă la bancă.

Şi dacă suma este depusă este de 50.000 lei, unele alegeri pot fi profitabile, iar altele - păguboase. Câştigul maxim ar fi de 1.176 de lei, în cazul celei mai generoase oferte bancare. În cazul altei bănci, titularul retrage cu 250 de lei mai puţin decât a depus.

Specialiştii financiari spun că băncile nu dau semne că ar vrea să crească dobânzile la depozite, cel puţin nu în primele trei luni ale anului.

Iancu Gudă, președintele Asociației Analiștilor Financiar-Bancari: ”Pe termen scurt, cred că dobânda nu va creşte semnificativ, pentru că avem o lichiditate destul de bună în sectorul bancar.”

Indiferent de dobânzi, românii au ţinut mai mulţi bani în bănci în 2017 decât 2016. Majoritatea sunt în lei - aproape 108 miliarde au în depozite românii din totalul de 174 de miliarde economisite. Banii ar fi suficienţi pentru a plăti 75% din salariile bugetarilor dintr-un an.

Bancă de gene în România, cu peste 10.000 de soiuri. Unele dintre ele au dispărut din piețe
Bancă de gene în România, cu peste 10.000 de soiuri. Unele dintre ele au dispărut din piețe
VIDEO PROTVPLUS.RO
credit
Credite de 60.000 de lei fără dobândă pentru români. Care este condiția obligatorie
Credite cu dobândă zero de la CEC. În ce condiții suportă statul dobânzile și comisioanele
Gigantul american în retail care a intrat în faliment
Prețul cerut pentru un conac din secolul XIX și o podgorie din Valea Călugărească
România, printre primele țări din lume la servicii externalizate. Nemulțumirea investitorilor
Avertisment dur de la Banca Mondială: România își condamnă generaţiile viitoare la sărăcie
Euro
Lipsa angajaților frânează cea mai mare economie a UE. Firmele recrutează masiv români
Cel mai mare combinat din România se vinde. Un miliardar, lăudat de Forbes, va deveni noul patron
Bursa de la New York și-a continuat declinul. Războiul comercial dintre SUA și China sperie investitorii
Brand românesc cu o tradiție de peste un secol renaște spectaculos, deși se află în insolvență
Analiză Bloomberg: Câți bani au pierdut cei mai bogați oameni ai lumii în urma turbulenţelor de pe bursă
Un fermier a izbucnit în plâns în livadă. ”Tinerii noștri se duc la cules de fructe în Europa”