Romanii au prins curaj si incep sa se imprumute tot mai mult de la banci, inclusiv pentru case. Ce spun analistii
Manati de optimism, romanii incep sa se imprumute iar, inclusiv pentru case. In ultimii doi ani, creditele acordate populatiei au crescut cu un miliard de euro anual, iar situatia s-a accelerat in ultima perioada.
"Am uitat prea repede lectiile crizei", spun unii analisti si "ar fi bine sa ne indatoram doar daca este neaparat nevoie".
Romanii au prins curaj si incep sa se imprumute tot mai mult.
Radu Ghetea, presedinte de onoare ARB: "Avem perspectiva unor cresteri ale economiei, au aparut si cresterile salariale, sa nu uitam acest lucru, si atunci oamenii devin mai optimisti."
Dupa criza, soldul imprumuturilor acordate populatiei a scazut pana la un minim de 100 de miliarde de lei in vara anului 2014. De atunci a reinceput sa creasca serios, cu cate 5 miliarde in 2015 si 2016.
Irina Chitu, analist financiar: "Sa nu ne gandim doar ca vor creste salariile pe viitor, ci ca pot sa si scada sau sa se intample ceva si sa nu mai castigam la fel de bine. Daca vrem sa contractam un credit, sa ne gandim in primul rand daca chiar ne trebuie acel credit, sa nu ne supraindatoram."
In plus, nu intotdeauna angajatii bancilor le explica oamenilor toate riscurile.
Radu Ghetea, presedinte de onoare ARB: "Eu admit ca exista si salariati care nu vad decat obiectivul de a vinde produsul respectiv, dar exista sefi de agentii, exista directori de sucursale care vor da curs acestor solicitari.''
Specialistii spun ca trebuie sa fim foarte prudenti, in special pe termen lung.
Irina Chitu, analist financiar: "La un credit Prima Casa de 225.000 de lei, pe 30 de ani, acum se plateste o rata undeva 925 de lei pe luna si avem un ROBOR de 0,84%. Daca ROBOR, sa zicem, ar fi ca in 2012, de 6,25%, atunci rata ar creste cu 770 de de lei, deci practic aproape s-ar dubla."
Numarul restantierilor a scazut din vara anului trecut pana in octombrie, cand a reinceput sa creasca pana la aproape 650 de mii de persoane.