România, pe locul 5 în topul țărilor cu cel mai ieftin internet din lume. Așa a apărut, și la noi, conceptul ”work retreat”
România se numără printre țările cu cel mai ieftin și rapid internet din lume, pentru care plătim în medie 35 de lei lunar. Asta încurajează digitalizarea companiilor, dar şi munca de la distanţă.
Este totodată o resursă prin care putem atrage firme, freelanceri şi turişti străini.
Iar statisticile arată că, de la an la an, viteza internetului creşte. Dacă noi suntem obișnuiți, străinii sunt de-a dreptul impresionați de viteza internetului de aici:
Turist: ”O, e minunat, e printre cele mai rapide, pentru că folosește una dintre ultimele generații de fibră optică.”
Reporter: Cum e în țara ta?
Turist: ”În Statele Unite e groaznic."
România este pe locul cinci în topul țărilor cu cel mai ieftin internet din lume, pentru care plătim în medie 35 de lei pe lună. Înaintea noastră se află Sudan, Kazahstan, Republica Moldova și Belarus. La polul opus, locuitorii din Burundi plătesc de unsprezece ori mai mult decât noi.
Eduard Lovin, vicepreședinte ANCOM: "Viteza, în special la internet fix, a crescut foarte mult pe baza dezvoltării rețelelor de fibră optică și a înlocuirii vechilor rețele de cupru"
Mara Eliza Barza, specialist în comunicare: "Freelancer-ii din alte țări aleg să lucreze în România, pentru că viața de zi cu zi este mult mai ieftină. Poate fi exploatat foarte bine, astfel încât să atragem mai mulți turiști, mai multe companii, mai multe investiții în România."
În plus, munca de acasă este tot mai apreciată. Dovada: numărul mare de solicitări - peste 116000, chiar dacă numărul acestor posturi a scăzut la jumătate faţă de anul trecut, potrivit unei platforme de recrutări.
Răduța Lup este din Cluj Napoca și oferă de acasă suport tehnic pentru o firmă de IT din Franța: "În Franța, rețelele nu merg la fel de repede ca la noi. În Germania chiar trebuie să fii într-un oraș să ai internet ceea ce... adică în zonele de pădure să zicem sau în deplasare când mergi pe autostradă sunt zone unde nu este internet."
Datorită internetului a apărut și aici conceptul de "work retreat", prin care angajatorii își mută echipele de lucru în alte orașe pentru câteva zile. În acest fel, oamenii sunt mai productiviti și o duc mai bine, pentru că ies din rutina zilnică.
Irina Deaconu, directorul executiv al unui start-up: "Ai un mix de conectare la cultură locală și la împrejurimi frumoas, nu e doar relaxare, e lucrul dintr-un context foarte frumos."
Viteza medie de încărcare a crescut anul trecut cu peste 50 la sută, față de 2021, iar cea de descărcare cu 17%, potrivit statisticilor realizate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.