Șansă nesperată pentru România. Parlamentul European votează o prelungire a PNRR cu încă 18 luni

Parlamentul European va vota astăzi în Comisia de Buget un raport de monitorizare a implementării PNRR prin care cere Comisiei prelungirea programului cu 18 luni.
Discuțiile despre prelungirea PNRR vin în contextul în care, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor europene a fost la Bruxelles pentru a negocia deblocarea fondurilor din cererea de plată numărul trei și a pregăti cererea numărul patru.
Până în prezent România a încasat 9,2 miliarde de euro din suma de 28,5 miliarde de euro de care dispune pentru implementarea PNRR. Din această alocare, o sumă de 13,6 miliarde euro este acordată sub formă de granturi și 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi.
Alegeri 2025
11:03
George Simion le promite susținătorilor că va contesta rezultatul alegerilor: „Eu sunt luptător, nu muiere, nu trădător!”
06:57
Gafa lui Viktor Orban în alegerile prezidențiale din România. Riscă să piardă sprijinul maghiarilor din Transilvania
22:54
Andrei Muraru, după alegerile prezidențiale: România a ales să îşi păstreze vocea pro-europeană şi statutul de democraţie
21:33
Presa internațională, despre alegerile din România: Nicuşor Dan zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump
Raportul Parlamentului European subliniază că atât statele membre, cât şi Comisia Europeană trebuie să se concentreze pe proiectele mature din PNRR şi să extindă perioada de implementare pentru acestea.
Banii din PNRR, esențiali pentru finanțele României
Pentru alte sume ce ar rămâne necheltuite, Parlamentul cere Executivului european să găsească soluţii ca sumele să poată fi direcţionate către proiecte de apărare şi securitate, dezvoltare economică şi coeziune, astfel încât statele membre să beneficieze de aceşti bani europeni.
„O zi importantă la Parlamentul European. Astăzi aprobăm raportul prin care solicităm Comisiei Europene. Prelungirea cu 18 luni a perioadei de implementare pentru proiectele mature din PNRR. Facilitarea tranziției către alte surse de finanțare europene. Este un pas esențial pentru a evita pierderea acestor fonduri și pentru a valorifica fiecare investiție strategică pentru dezvoltarea României și a Europei”, a transmis Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European.
Potrivit USR, pentru România, prelungirea perioadei este o măsură foarte bună, având în vedere că, până acum, sumele încasate de statul român ajung abia la 31% din totalul alocărilor de 28 de miliarde de euro pentru România.
”Mai ales în această situaţie de deficit bugetar, fondurile europene sunt esenţiale pentru a trece de criza în care ne aflăm. Absorbţia fondurilor din PNRR este crucială pentru România, pe lângă aşa-numitele fonduri europene clasice”, subliniază, în context, europarlamentarul USR Dan Barna.