România, cea mai mare creştere din ultimii 10 ani a costurilor cu forţa de muncă. Reacțiile angajatorilor

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 26 Septembrie 2018 19:03
Categorie: Financiar

Angajatorii români au plătit în medie peste 4000 de lei pe lună, în 2017, pentru cheltuielile fiecărui salariat.

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că anul trecut am avut cea mai mare creştere, din ultimii 10 ani, a costurilor cu forţa de muncă.

Patronii din servicii, constructorii şi cei din industriile afectate de la 1 ianuarie de anunţata majorare a salariului minim susţin că vor scumpi produsele şi serviciile ca să îşi poată plăti angajaţii. Pentru că sunt tot mai greu de găsit, muncitorii calificaţi sunt ţinuţi în companii cu tot felul de beneficii, în afara salariului, cum ar fi excursii, timp liber sau lucrul de acasă.

Într-un pub din Braşov, Ştefan susţine că a ajuns să lucreze foarte bine şi foarte lejer cu angajaţii săi, pe un program flexibil propus săptămânal de ei. Ca să nu plece, le dă mai multe beneficii, pe lângă reducerea de 50% la consumaţie pentru toţi prietenii lor.

Ştefan Gleveșanu, proprietarul unui pub din Braşov: "Diverse premii, diverse excursii la cramele de vinuri, în diverse oraşe, de exemplu unul dintre angajaţi pleacă săptămâna asta în Berlin. Le facem un program foarte flexibil, ca să se poată descurca cu facultatea, de trei ori pe an ieşim cu ei în oraş, o dată pe an închidem câteva zile şi mergem la un team-building."

Toate aceste cheltuieli, plus salariile şi dările către stat înseamnă costul cu un angajat. În medie, anul trecut acest cost a crescut în România până la 4000 lei, cu peste 500 de lei de la un an la altul. Este cea mai mare creştere din ultimul deceniu, potrivit datelor oficiale.

E drept, salariile au contribuit cel mai mult la acest salt. Iar prin creşterea salariului minim cu 150 de lei de la 1 ianuarie, anunţată recent de Ministrul Muncii, plus cele 25 de procente care se vor adăuga la lefurile majorităţii bugetarilor, prevăzute în Legea Salarizării, anul viitor se anunţă salturi la fel de ample.

Ministerul Muncii nu a răspuns încă solicitării PROTV de a preciza care este studiul de fundamentare sau raportul care recomandă aceasta majorare de 150 de lei de la 1 ianuarie a salariului minim. Surse din minister au spus însă că majorările sunt trecute în programul de guvernare.

Într-un sondaj făcut de o companie de recrutare, un sfert dintre patronii chestionaţi spun că nu au luat în calcul un salariu minim de 2050 de lei.

Florin Godean, country manager companie de resurse umane: "Trebuie să creştem salariile ca să fie la un nivel mai ridicat, însă a apărut ca o surpriză - adică angajatorii se aşteptau să apară aceste creşteri însă, la fel ca şi cum şi autostrăzile sunt prevăzute în programul de Guvernare, la fel şi salariile pot creşte sau nu."

Adriana Iftime, director general Federaţia Patronatelor din Construcţii: "Aceste creşteri de salarii sunt necesare, sunt necesare în toată economia de fapt, poate că etapele astea de creştere au fost un pic cam dese şi economia va suporta un pic mai greu acest lucru. Ne aşteptăm la creşteri de preţuri la cervicii, la materiale."

Consiliul Investitorilor Străini, o organizaţie cu 130 de companii care au peste 200 de mii de angajaţi, susţine şi el ca "pentru prima dată, din 2015, de când calculează indicele de percepție asupra economiei, majoritatea membrilor au declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței calificate de muncă”. Dar remarcă o stabilitate fiscală.

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

VIDEO PROTVPLUS.RO
rabla
Începe programul ”rabla pentru electrocasnice”. În ce constă
Cei mai buni angajatori din România în 2018. În top 10 se află și două instituții de stat
Ministrul Mediului Grațiela Gavrilescu a făcut precizări despre viitoarea taxă auto
Programul “Rabla” pentru electrocasnice. Ce aparate se pot cumpăra cu voucherele de la stat
Brexitul dărâmă economia Marii Britanii și o bagă în recesiune. Anunțul făcut la Londra
Săptămâna de lucru de 4 zile și plata pentru 5 devine realitate. Ce au observat angajatorii
cumpărături sărbători
Românii au tendința să cheltuiască tot mai mult de Sărbători. Sfaturile economiștilor
Condiții drastice pentru europenii care vor să se angajeze în Marea Britanie, după Brexit
Comisia Europeană cere României să recupereze de la Oltchim ajutoare de 335 milioane euro
România e din nou țara din UE în care prețurile s-au scumpit cel mai mult
“Vestele galbene” îngenunchează Franța. Lovitura primită de a doua economie a zonei euro
O noua amenințare pentru moneda unică. Ce spune omul care a salvat euro în timpul crizei