România ar putea primi bani de la UE pentru a transforma vinul în gel dezinfectant

Ultima actualizare: 25-08-2020 20:01

Vinul românesc rămas nevândut ar putea fi transformat în gel dezinfectant, cu bani europeni.

Este o măsură care se ia doar în situaţii de urgenţă, cum este aceasta. Vinul devine alcool tehnic, care poate fi folosit numai pentru produse medicale sau de dezinfectare. Această măsură ar trebui să golească butoaiele încă pline cu vin, din cramele sărăcite de criza sanitară. Din păcate, producătorii spun că acest program de ajutorare va fi greu de aplicat în România.

Fără evenimente, cu restaurante, baruri şi hoteluri închise, industria vinului se lupta să supravieţuiască. Estimările arată că, anual, în HORECA, se vând vinuri în valoare totală de 75 milioane euro. În 2020, vânzările s-au prăbuşit cu 80 la sută. În aceste condiţii, spaţiile de depozitare din crame sunt pline iar momentul culesului viilor se apropie. Aproape toţii producătorii de vin au în acest moment probleme de stocare.

În aceste condiţii, Uniunea Europeană a decis să acorde sprijin financiar pentru transformarea vinului în alcool tehnic de cel puţin 92 de grade. Va putea fi folosit doar în industria farmaceutică sau pentru dezinfectanţi.

Dumitru Varga: "Marile cantităţi de vin care nu s-au vândut din cauza acestei pandemii să fie distilate, acestea să fie folosite doar ca alcool tehnic nicidecum că băuturi gen brandy sau alte băuturi spirtoase, ele trebuie să se ducă să obţinem aceste produse pentru dezinfectare."

Vinul este vândut fabricilor de alcool, care îşi recuperează banii din fonduri europene. E vorba de o măsură de urgenţă, care în Franţa sau Italia, de exemplu, tari cu tradiţie în viticultura, s-a aplicat cu succes. Pentru România, însă, reprezintă o noutate, lansată chiar în momentul culesului viilor. Iar termenul de implementare este foarte scurt: 15 octombrie.

Dumitru Varga: "Nu este o măsură care va fi accesată în acest an, este emisă foarte târziu. Nu mai spun de acea legătură între beneficiari care sunt producătorii şi organul care trebuie să implementeze respective agenţia de plăţi si interventii în agricultură care este la fel de nepregătită cum suntem noi, producătorii."

În perioada 2019 – 2023, sectorul vitivinicol din România are alocate anual fonduri 48 de milioane de euro, din care, în 2020, nu a absorbit nici jumătate. Banii nefolosiţi ar putea merge pentru a transforma vinul în gel dezinfectat. Viticultorii au nevoie însă şi de alte măsuri pentru a supravieţui. IMM Invest ar putea fi o soluţie, dar activitatea de fabricare a vinului nu este eligibilă. Şi nu este singura problemă.

Dan Burlacu: "Exista o ordonanţă 132/2020 însă avem nevoie acolo de norme de aplicare. Acolo, sprijinul ar fi consistent important pentru industria vinului pentru că am avea şansa de a recupera 35 la sută din cheltuielile pe care le vom avea cu zilierii, în campanie, însă deocamdată nu sunt publicate normele de aplicare."

România ocupa locul 6 în Uniunea Europeană la producţia de vin. Doar în acest sector lucrează 300.000 de oameni. Încă o 100.000 se ocupa de vânzări şi distribuţie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO