România ar putea deveni independentă de gazul rusesc dacă ar exploata zăcămintele din Marea Neagră
După scumpiri record, piața europeană de gaze dă semne timide de relaxare.
În ultimele zile, prețurile au scăzut cu 8%, după ce Rusia a început să trimită mai mult gaz către Europa și să umple rezervoarele. România are însă șansa uriașă de a deveni independentă de gazul rusesc, dacă va reuși să exploateze zăcămintele din Marea Neagră.
Dacă în anii trecuți, pe vremea asta, depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%, acum au ajuns la 75-80% % .
Gazprom a început recent să trimită mai mult gaz către Europa, însă doar după ce au fost umplute depozitele din Rusia. În ultimele luni a fost o scădere semnificativă a volumelor tranzitate prin Ucraina și Polonia.
Aura Săbăduș, jurnalist specialist in piețe de energie, ICIS, Londra: ”După această scădere, după 8 noiembrie când Vladimir Putin se lăuda că vor crește semnificativ fluxurile către Europa, au început să crească într-adevăr fluxurile rusești către Europa, dar de fapt au crescut la volumele la care au fost ele anterior acestei scăderi. Față de alte luni sau chiar față de alți ani, volumele sunt mult reduse.”
A urmat însă un moment de entuziasm în piața angro. Majorarea fluxurilor de gaze către Europa s-a văzut imediat și în prețuri. La mijlocul săptămânii s-a înregistrat o scădere de 8%, adică un preț de aproape 65 de euro pe MWh. Tot foarte scump însă. Dacă ne uităm în trecut vedem că în ultimii ani prețul mediu a fost de aproximativ 20 de euro pe MWh.
Mihnea Cătuți, director de cercetare, EPG: ”Odată ce traderii de gaze se liniștesc că sunt suficiente gaze în Europa pentru aprovizionarea din această iarnă, nu ar trebui să avem creșteri la fel de spectaculoase, dar până la trecerea sezonului rece speranțele de scădere a prețului nu sunt foarte mari.”
O șansă pentru România, în următoarele decenii, ar fi gazele din Marea Neagră. Companiile Romgaz și Exxon au ajuns la un acord pentru vânzarea proiectului de exploatare. Se așteaptă însă decizia de investiție a companiilor care vor exploata acest zăcământ și modificări legislative privind redevențele care se vor aplica.
Mihnea Cătuți, director de cercetare, EPG: ”Va ajuta cel puțin pe partea de aprovizionare cu gaze și de diversificare a surselor, pentru că am văzut și noi ce înseamnă expunerea la importuri, dar trebuie menționat până la urmă că prețul nu este stabilit sută la sută în interioul României. Vedem asta inclusiv astăzi, în Europa. Țări care nu importă deloc gaz au prețul gazului afectat de crize de genul acesta la nivel regional sau mondial.”
Aura Săbăduș, jurnalist specialist in piețe de energie, ICIS, Londra: ”Acele gaze din Marea Neagră sunt absolut esențiale pentru România, mai ales să ne ajute să rămânem o țară cât de cât independentă din punct de vedere al producției de gaze. Dar în cazul în care nu se face absolut nimic, România va deveni din ce în ce mai mult dependentă de Rusia, ori ăsta este un element de mare pericol pentru România.”
Momentan, o treime din consumul european de gaze provine din Rusia.