Romania a urcat in clasamentul economiilor din UE, insa analistii lanseaza un avertisment. De ce am putea intra in recesiune
Economia Romaniei a ajuns pe locul 16 in Europa. Primele date despre 2015 arata ca am intrecut Cehia si am avut un Produs Intern Brut de aproape 160 de miliarde de euro.
Desi cifrele sunt optimiste, economistii, impreuna cu BNR, trag un semnal de alarma: daca politicile Guvernului nu se schimba, exista riscul sa intram in recesiune de anul viitor.
In clasamentul economiilor europene, locomotiva ramane Germania. Are un PIB de 3.000 de miliarde si reprezinta 20% din totalul economiei Uniunii Europene. Pe locul 6 este Olanda, prima in randul economiilor medii, iar la jumatatea clasamentului, Finlanda. Nordicii si vesticii n-au cresteri spectaculoase, ci doar sanatoase. Ca Fat Frumos creste Romania. De exemplu, am ajuns pe locul 16 in Uniune, cu aproape 160 de miliarde de euro PIB, adica 1,1% din economia comunitara. Imediat dupa noi e Cehia, cu mentiunea ca datele sunt provizorii si inca nu avem cifrele complete pe anul trecut pentru aceasta tara. Bulgaria apare si ea mult mai jos.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Sa punem putin lupa pe tara noastra. Vedem in acest grafic agricultura, cu linie verde, iar aici sunt procentele de crestere. Suisuri, coborasuri. Stim ca pana nu vom avea irigatii si ferme mari, agricultura nu se va dezvolta. Industria, in schimb, linia galbena se tine bine. Avem o crestere buna si pentru constructii, evident ca nu se compara cu ce a fost in boom-ul imobiliar 2006-2008, cand am construit enorm si destul de pagubos, ar spune unii.
Serviciile sunt in crestere si ele. Din toate aceste segmente principale este compus Produsul Intern Brut al Romaniei. Insa previziunile nu sunt bune, spun chiar ministrul Economiei si Banca Nationala.
Costin Borc, ministrul Economiei: "Daca nu producem in Romania, vom achizitiona din import si atunci aceasta crestere se va dovedi ca este falsa si acest balon de sapun se va sparge la un moment dat, cum de altfel s-a spart in 2008-2009."
Liviu Voinea, viceguvernator al BNR: "Daca mergem pe un deficit de 3% din PIB pe termen mediu, ceea ce inseamna 3-5 ani, datoria publica va depasi pragul de alerta si din acel moment riscul unei recesiuni depaseste 50%."
Analistii avertizeaza si ei ca trebuie sa repornim investitiile.