Riscurile bugetare mentin ratingul Romaniei sub nivelul optim investitiilor
Romania a inregistrat progrese in aplicarea reformelor prevazute in acordul cu FMI, dar inca se confrunta cu riscuri legate de ritmul consolidarii bugetare, care vor mentine deocamdata ratingul suveran sub nivelul recomandat pentru investitii.
"Situatia se imbunatateste, dar exista inca riscuri semnificative", a declarat marti, pentru Reuters, Douglas Renwick, director la Fitch pentru ratingurile tarilor din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa).
In cadrul acordului cu FMI, Guvernul a aplicat masuri dure de reforma, precum reduceri de salarii in sectorul public si majorarea TVA, prin care a consolidat finantele publice si a recastigat increderea pietelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu o pozitie mai sigura a Executivului si un nou acord cu FMI, de tip preventiv, este asteptata revenirea la crestere a economiei Romaniei, ceea ce ar putea avea o influenta pozitiva asupra ratingurilor, noteaza Reuters.
Fitch si Standard & Poor's au retrogradat ratingurile Romaniei la nivelul "junk" (nerecomandat pentru investitii) in perioada de varf a crizei politice in care acordul cu FMI a fost temporar suspendat, la sfarsitul anului 2009.
Ulterior, ambele agentii au modificat perspectiva de la negativa la stabila. "Principalul risc este ca intarirea bugetului sa nu aiba loc in ritmul planificat", a spus Renwick.