Pretul benzinei, sub 6 lei. Companiile petroliere au ieftinit carburantii, dar prea putin
Este a doua reducere de pret din ultimele 7 zile, determinata de evolutia preturilor de pe piata internationala. Totusi, ieftinirea din Romania este de 4 ori mai mica decat cea consemnata la bursa internationala.
In ultima luna, pretul titeiului a scazut puternic pe pietele internationale. Astazi, barilul de petrol a ajuns la 107 dolari, fata de 117 cat costa acum o luna. Adica o cadere de 8%.
Nu la fel de mult a scazut insa si pretul benzinei la noi. Pe 12 iulie un litru costa in medie 5,46 lei, iar astazi il gasim cu doar 10 bani mai ieftin. Adica o ieftinire de numai 2%.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nici in cazul motorinei lucrurile nu stau mai bine, scaderea fata de luna iulie fiind de 17 bani, adica 3%.
Producatorii de carburanti spun ca nu-si permit sa micsoreze mai mult preturile pentru ca lucreaza deja in pierdere. Ieftiniri mari au fost pe pietele internationale de marfuri la grau si zahar, dar producatorii spun ca nu poate fi luata in calcul nici o scadere de pret in Romania deocamadata pana cand preturile nu se stabilizeaza.
Desi benzinariile au scazut pretul carburantilor de doua ori in ultimele 2 saptamani, ieftinirea nu a ajuns la nivelul pietei internationale.
Aceeasi poveste, in cazul painii. Dupa ce rusii au anuntat o recolta record, pretul graului de pe piata mondiala a scazut fata de luna trecuta cu 8%. La noi, pretul ramane acelasi.
Nici producatorii de zahar nu-si ieftinesc produsele. Asta, desi pretul materiei prime pe care o cumpara de pe piata internationala a scazut cu 25% de la inceputul anului.
In prezent, Romania produce doar 98.000 de tone de zahar, fata de 550.000, cat ar fi necesar. Altfel zis, doar 20% din zaharul de pe piata este romanesc.