Reducerea TVA-ului in Ungaria, moartea porcului romanesc. Crescatorii din vestul tarii se tem de faliment
Carnea de porc s-ar putea ieftini dupa ce, de la 1 ianuarie, in Ungaria guvernul a redus taxa pe valoare adaugata de la 27 la 5 la suta.
In aceste conditii, marii procesatori de la noi prefera sa treaca frontiera si sa isi ia de acolo materia prima.
Pe de alta parte, masura de la Budapesta i-a cam speriat pe crescatorii din zona de vest. Acestia se tem ca vor ajunge cat de curand in pragul falimentului pentru ca isi vor pierde clientii.
Alegeri 2024
09:50
Nicușor Dan, după vot: Am votat și acum cum votez de 35 de ani pentru democrație și pentru o direcție Occidentală a României
09:32
Ilie Bolojan, după vot: "Am votat pentru un preşedinte responsabil, pentru o Românie modernă şi europeană"
09:09
Marcel Ciolacu: „Am votat pentru o Românie cu o voce puternică în lume, al cărei președinte să muncească pentru țară”
09:05
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Ce grupe de vârstă au votat la primele ore
La Arad, deja marii procesatori s-au reorientat. Nu mai cumpara carne din tara, ci de peste granita. In Ungaria, porcul in viu variaza intre 6,5 si 8 lei pe kilogram, in vreme ce la noi trece de zece lei.
Amelia Rus director productie firma de procesare a carnii: "Carnea o achizitionam din Ungaria. Daca privim din punctul nostru de vedere, ne avantajeaza mult. Materia prima e la preturi mult mai bune si putem pune pe piata produse la un pret mai mic."
In schimb, pentru ca oamenii inca nu stiu, multi comercianti s-au gandit ca pot face un profit si mai mare daca aduc marfa din Ungaria, dar o vand la preturile de dinainte de ieftinire. Este si cazul unui patron de magazin din Timisoara.
Discutie reporter-vanzatoare, filmata cu camera ascunsa:
"-Carnea de porc? Cum va fi? Mai ieftina? Mai scumpa?
-18.90 ceafa, pulpa, cotletul.
-Si acum doua saptamani era la fel? Sau cum era?
-Da!
-Ca stiu ca a scazut TVA-ul, in Ungaria.
-Noi avem legile Romaniei, in Ungaria sunt legile Ungariei.
-Deci nu merge daca iei mai ieftin, dai mai ieftin?
-Nu, probabil, nu stiu."
In alte centre comerciale, carnea din Ungaria este mai ieftina cu 20 la suta fata de cea romaneasca.
Patronii combinatelor agro-industriale din vestul tarii se uita acum spre guvern si spun ca si la noi ar trebui luata o astfel de masura.
Dimitrie Musca, director combinatul agro industrial Curtici:
"Scaderea TVA la unguri e un lucru foarte rau pentru noi. Judetele care se invecineaza cu Ungaria, la 22 la suta diferenta, se duc si isi fac aprovizionarea din Ungaria. Noi ce facem? Ori ieftinim carnea pana nu mai putem duce, ori pana la urma, pentru ca nu s-a luat nici o masura, nu vom mai putea duce. Ce fac? Inchid sau pierd? Orice om constient inchide, ca nu mai e rentabil."
Problemele producatorilor romani ar putea fi amplificate si de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din Uniunea Europeana, dupa in mai multe tari s-au depistat cazuri de pesta porcina.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ungaria, taxe, pret, tva, carne de porc, ieftinire,
Dată publicare:
13-02-2014 18:52