Reacția Președinției României după anunțarea unei crize guvernamentale iminente: ”Nu vom apela la FMI, nu intrăm în criză”

România nu se află într-o situaţie care să justifice apelarea la Fondul Monetar Internaţional şi nici nu există semnale privind o criză guvernamentală iminentă, a transmis, miercuri, Administraţia Prezidenţială.
"Răspândirea de ştiri alarmiste, bazate pe surse neasumate, fără o minimă verificare, nu doar că dezinformează opinia publică, dar pot genera panică inutilă, afectând climatul de stabilitate economică şi încrederea cetăţenilor în instituţiile statului.
Invităm reprezentanţii mass-media la responsabilitate şi echilibru, mai ales în contextul actual, în care România are nevoie de coerenţă, predictibilitate şi încredere", a subliniat sursa citată.
Într-o precizare transmisă presei, Administraţia Prezidenţială a evidenţiat că "rămâne deschisă dialogului, cu respect faţă de libertatea presei, dar condamnă ferm promovarea unor informaţii neverificate, care pot afecta în mod direct interesul public".
Vin vremuri grele. Surse: Guvernul se pregătește să aplice măsuri dure pentru reducerea deficitului, inclusiv taxe mărite
Surse oficiale au declarat pentru Știrile Pro TV că, în scurt timp, Guvernul Ciolacu 2 nu va mai putea amâna luarea de măsuri economice dure pentru reducerea deficitului bugetar.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Astfel, conform surselor citate, începând cu luna iunie, Guvernul PSD-PNL-UDMR este forțat să aplice măsuri dure pentru reducerea deficitului, iar, pentru asta, sunt avute în vedere două planuri.
Prima variantă luată în calcul este ca viitoarele măsuri, care vor fi nepopulare, să fie luate de un Guvern remaniat.
Iar al doilea plan avut în vedere - mai spun sursele oficiale - este ca reducerea deficitului bugetar să fie realizată de un Guvern cu totul nou, de la premier și până la miniștri. În acest sens, este posibil să se încerce și lărgirea coaliției de guvernare prin cooptarea USR.
Printre măsurile preconizate a fi luate de viitorul Guvern, pentru reducerea deficitului se află următoarele măsuri:
-► creșterea taxelor (iar aici sunt luate în calcul cele pe muncă)
-► creșterea TVA cu cel puțin 2%
-► tăieri masive de cheltuieli bugetare
-► reduceri masive de personal în administrația publică
Sursele oficiale au mai precizat pentru Știrile Pro TV că nu este exclus ca Guvernul României să apeleze și la asistența Fondului Monetar Internațional (FMI), dacă nu va reuși să reducă deficitul cu 2 % din PIB.
Economia României, prinsă în mijlocul furtunii
Specialiștii Băncii Naționale au avertizat deja că avem un mare gol bugetar, iar veniturile nu-l vor acoperi nici anul acesta. Temerea este că statul va ajunge să plătească dobânzi și mai mari pentru împrumuturile pe care le face pentru a-și finanța deficitul. În acest scenariu, și creditele populației se vor scumpi.
Pe de altă parte, România a redevenit țara cu cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană, în luna martie, alături de Ungaria și Polonia.
În doar două luni statul român a cheltuit cu 30 de miliarde de lei mai mult decât a încasat. Astfel, deficitul bugetar s-a situat la 1,58% din PIB, după primele două luni din acest an, comparativ cu 1,64% din PIB în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.
Astfel, ținta de 7% stabilită cu Comisia Europeană este în pericol.
Sursa: Agerpres
Etichete: fmi, criza, reactie, administratia prezidentiala, dezmintire,
Dată publicare:
16-04-2025 14:35