Reacțiile bugetarilor la vestea că salariile nu cresc cum promisese Guvernul

Ultimul update: Luni 11 Septembrie 2017 15:56
Data publicarii: Marti 29 August 2017 18:54
Categorie: Financiar

Vestea că salariile nete ale tuturor bugetarilor nu cresc cu 25% de la 1 ianuarie, cum promisese Guvernul, ci cu o sumă de 10 ori mai mică, a provocat reacţii ample printre bugetari.

Pe forumurile medicilor, profesorilor sau ale celor din administraţie, angajaţii se întreabă de ce au acceptat sindicaliştii aşa ceva. Unii lideri din învăţământ susţin că ar fi ştiut de strategia Guvernului, de a acoperi cu creşterea salarială contribuţiile transferate de la angajator la angajat, încă din vară. Un lucru este cert: contribuţia fiecărui bugetar la sindicat creşte cu 25% de la 1 ianuarie.

După negocierile de luni, sindicaliştii au anunţat că de fapt creşterea salariilor anunţată pentru 1 ianuarie nu va fi şi pe leafa netă de 25%, ci doar de 3 procente. Vestea s-a răspândit repede printre profesori.

"Concret, care au fost motivele pentru care "reprezentanţii" noştri s-au declarat mulţumiţi după aceste negocieri?"

"Domnilor reprezentanți, aţi acceptat 3% nu 30 %. Chiar nu v-aţi gândit la ce ne veţi spune după întâlnire?"

Acuzaţii grave la Galaţi: o tânăra de 16 ani ar fi muncit până la epuizare într-un restaurant

Liderul PSD Liviu Dragnea susţine că vor exista creşteri, fără să dea o cifră.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Spun doar că nu este adevărat, ca de la 1 ianuarie oamenii vor avea creşteri salariale. Dar doar atât comentez pentru că nu mai vreau să comentez comentarii care să fie făcute pe baza altor comentarii, care se bazează doar pe ipoteze fără să facă cineva calcule"

Sindicaliştii recunosc că ştiau de câteva luni această strategie a guvernului, de a acoperi din majorări trecerea platii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Anton Hadar, preşedintele Federaţiei Alma Mater: "Nu au ieşit cu această strategie public, n-au spus care va fi modalitatea clară, dacă se va palica acest procedeu."

Marius Nistor - preşedintele Federaţiei Spiru Haret: Odată cu creşterea contribuţiei angajatorului în sarcina salariatului, ţinând cont că salariile pe brut se majorează cu 25%, creşterea pe net va fi de 3-4%
Reporter: Şi membrii dvs de sindicat sunt multuimiti cu creşterea asta deşi a fost anunţată de 25?
Marius Nistor - preşedintele Federaţiei Spiru Haret: Staţi puţin, este 25% creşterea pe brut. Mai departe vorbim despre de CAŞ şi CASS care vor fi mult mai mare, ceea ce duce implicit la o pensie mult mai mare.

Acordul liderilor de sindicat ar putea avea o explicaţie simplă: potrivit delcaratiilor acestora, în sistemul bugetar peste 60% dintre cei 1,35 de milioane de angajaţi sunt înscrişi într-un sindicat şi toţi plătesc cotizaţie. Cotizaţia este calculată potrivit legii ca 1% din salariul brut, iar de la 1 ianuarie suma va creşte cu 25%.

Cât câştigă un salariat, de la 1 ianuarie? În prezent, la un salariu de o mie de lei, netul, adică banii în mâna după plată impozitelor şi contribuţiilor, este de 700 de lei. În scenariul guvernului, de la 1 ianuarie, brutul se va majora, iar netul va fi cu 30 de lei mai mare, adică puţin peste 4%. Asta doar dacă impozitul pe venit scade la 10 procente, dacă nu, şi rămâne cota unică de 16%, atunci salariul în mâna va fi mai mic cu 19 lei.

Liderul PSD susţine că impozitul pe venit va scădea.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Ce vă pot spune cu siguranţă e ca impozitul pe venit va scădea de la 16 la 10% de la 1 ianuarie"

Până acum niciun minister şi nici Guvernul nu au ieşit public să prezinte scenarii de calcul sau să explice cu cât vor creşte pensiile romanilor care vor avea contribuţii mai mari la pensii.

Salariul mediu, la nivel record în România. Zonele în care se câștigă cel mai bine

Salariul mediu, la nivel record în România. Zonele în care se câștigă cel mai bine

VIDEO PROTVPLUS.RO

iPhone 5S

ANAF scoate la vânzare telefon iPhone cu 249 de lei

Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,39%

Promoție la Tarom de Ziua Aviației. Spre ce destinații de vacanță se ieftinesc biletele

Maserati vândut de ANAF la prețul unei Dacii. Cât costă un BMW

Producţia de ceapă, de cinci ori mai mică faţă de anul trecut. România, nevoită să importe leguma

ANRE crește cu 5,83% preţul final la gaze pentru clienţii casnici, de la 1 august

Theresa May

Va fi sau nu va fi Brexit? Critici dure la Londra: “Marea Britanie va ajunge colonie a UE”

Robor la 6 luni a crescut la 3,49%. Este cel mai mare nivel din martie 2014

Topul celor mai doriți angajatori. În ce companii vor să lucreze românii și pe ce salarii

Țara din UE cu salariu minim de 1.500 euro nu găsește muncitori. Angajează masiv străini

Ce obțin românii în urma semnării acordului UE-Japonia, cel mai mare negociat vreodată

Japonia şi UE vor forma cea mai vastă zonă de liber schimb din lume. Ce înseamnă asta pentru economie