Reacția guvernatorului BNR. Ministrul Finanțelor a acuzat că mai multe bănci ar fi avut intenţionat pierderi
După ce ministrul Finanţelor a făcut recent acuzaţii foarte grave la adresa băncilor, Guvernatorul BNR i-a răspuns.
Oficialul de la Finanţe, cel care în prima zi de mandat anunţa desfiinţarea Pilonului 2 de Pensii, a declarat recent că mai multe bănci ar fi avut intenţionat pierderi, că să nu plătească impozit pe profit în România.
Tot el a spus că verifică fiecare cont bancar şi fiecare credit neperformant vândut, din spusele sale, pe sume de nimic unor firme din paradisuri fiscale. Mugur Isărescu a ţinut să îi transmită că nu oricine are cunoştinţe în domeniul bancar.
Şeful finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat în ultimele două zile că:
"din cele 46 de bănci existente în România, 31 nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, iar 15 au plătit.(…) Cea mai mare pondere a acestor pierderi generate la nivelul acestor bănci este din cauza transferului de NPL (n.r. credite neperformante)."
Oficialul a explicat că aceste credite neperformante pe care băncile au fost obligate de BNR să le elimine din portofoliu, ar fi fost de fapt vândute pentru sume foarte mici iar profitul ar fi fost exportat. Mugur Isărescu nu neagă acuzaţiile finanţelor.
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: "Sprijinim Ministerul de Finanţe pe căile pe care le avem noi la dispoziţie prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere ne rezultă date care arată că unele operaţiuni s-au făcut în afară sau la limita legii sau în afară legii sau dincolo de lege suntem primii care informăm. De-a lungul timpului, multe, am sesizat şi organele de justiţie. Sunt diverse.”
Guvernatorul a lăsat însă de înţeles că declaraţiile ministrului sunt superficiale.
Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR: "O spun cu amărăciune. De fiecare dată în toate dezbaterile care apar, oameni care nu că nu sesizează ce e activitatea bancară, dar nici nu se pregătesc. Se vine cu acuze din astea superficiale, că băncile fac, că băncile dreg. Noi nu le apărăm. Noi spunem ce protejăm. Protejăm cele 10 milioane de conturi bancare, cele 10 milioane de români care ţin banii în bănci. Păi asta e chestie de glumit cu ea?"
În acest nou scandal, Comisia economică a Senatului a cerut Guvernului lista băncilor care nu au plătit profit în ultimii ani, dar şi pe cea a instituţiilor financiare nebancare sau a recuperatorilor de creanţe aflaţi în aceeaşi situaţie. Până acum, nici una dintre bănci ori asociaţiile care le reprezintă nu au răspuns acuzaţiilor aduse.