Răsaduri și tratamente gratuite de la Minister pentru fermierii români. Ce condiție li s-a dat
În această vară vom găsi în supermarketuri mai multe legume din semințe românești. Printr-un proiect pilot, fermierii au primit răsaduri și tratamente gratuite pentru culturi, cu condiția să vândă recolta doar marilor lanțuri de magazine.
Demersul vine în contextul în care pentru a face față legumelor din import, tot mai mulți producători autohtoni au început să renunțe la soiurile noastre și folosesc unele care rezistă mai mult, dar nu au același gust.
400 de fermieri din 7 judeţe au primit gratuit de la Ministerul Agriculturii răsaduri de roşii, ardei capia, gogoşari, castraveţi şi ceapă din soiuri româneşti.
6.000 de fire de tomate au ajuns la Victor Traşca, din judeţul Olt, care a înfiinţat o plantaţie pe 20 de arii.
„Programul pilot înseamnă îngrăşăminte gratis, stropeli gratis, răsadul gratis. Ce vrem mai mult decât să muncim şi să ducem marfa. Vis-a-vis de sămânţă olandeză, 4 kg. pe cuib, acestui soi românesc, 311, va fi tot de 4 kg”, spune Victor Trașca.
Fermierii incluşi în program sunt obligaţi să vândă toată marfa în supermarketuri. Ministerul Agriculturii a încheiat deja un parteneriat cu reprezentanţii unui mare lanţ de magazine.
În plus, trebuie să respecte şi preţul impus de stat. Roşiile, de pildă, vor pleca de la producători cu 3 lei, iar ardeii capia şi gogoşarii cu cel mult 4 lei şi 50 de bani.
Dumitru Stăvaru, fermier: "O să ni se asigure vânzarea mărfii şi nu mai lucrăm cu samsarii, cu cei care ne iau marfa la un preţ de nimic. Lucram doar cu magazinele mari, vrem ca pe piaţa românească să se regăsească produsele românești, tradiţionale, cele cu care sunt noi obişnuiţi."
Dumitru Stăvaru, fermier: "Noi speram să fie cât mai multe produse romaneşti să fie cât mai ieftine să nu mai importăm de afară."
Culturile sunt monitorizate de specialiştii Ministerului Agricultirii, iar fermierii au primit consultanţă.
Constantin Șpanu, fermier: "Ne-a pus la dispoziție un program de fertilizare și fertirigare pe o anumită perioadă, începând de la plantare până la recoltare. O să ne îndrume în funcție de cum se prezintă planta, o să stropim, irigăm, ni s-au luat analize la sol, la apă."
Primele legume vor ajunge în magazine peste câteva săptămâni.