Raport UBS: Euro n-ar trebui sa existe

Ultima actualizare: 20-06-2012 17:35
euro

Trei economisti de la UBS au facut un raport incendiar in care analizeaza consecintele unei ruperi a Zonei Euro, o tema care parea imposibila pana nu demult, dar care prinde contur pe zi ce trece.

Stephane Deo, Paul Donovan si Larry Hatheway au postat analiza lor pe blogul economic ZeroHedge. prima lor concluzie este naucitoare:

Euro n-ar trebui sa existe - cel putin nu asa cum este acum.

In felul in care este construita si structurata actuala Uniune, nimic nu merge. Ori se va schimba structura actuala, ori membrii ei, scrie Business Insider.

Raportul incearca sa demonstreze ca intregul sistem a fost de fapt "o minciuna" de la bun incaput:

Ruperea Euro este necesara pentru ca ideea de Euro nu merge. Statele membre ar fi stat mult mai bine, economic vorbind, daca nu s-ar fi alaturat acesteia. Uniunea monetara europeana a fost vanduta prost cetatenilor Europei, de catre politicieni mai ales, iar toata aceasta problema a avut scopuri electorale si mai putin economice.

Scenariul UBS se indreapta spre situatia in care euro se misca greoi (si dureros pentru economie si societate) spre o integrare fiscala. Un posibil colaps ar avea consecinte dintre cele mai complexe.

Costuri economice

Costul pe care-l implica iesirea unei tari slabe din punct de vedere economic din zona euro este urias. Consecintele pot fi dureroase: default, default corporativ, prabusirea sistemului bancar si a schimburilor comerciale internationale. UBS estimeaza ca iesirea unei tari slabite din zona euro implica un cost de 9.500 - 11.500 euro/persoana in primul an dupa exit. In urmatorii ani, costul va varia intre 3.000 - 4.000 euro/persoana. Asta inseamna 40 - 50% din PIB in primul an.

Daca Germania, cea mai puternica economie europeana, ar iesi din zona euro, s-ar confrunta cu default corporativ, recapitalizarea bancilor si colapsul exporturilor. Costurile s-ar putea situa intre 6.000 - 8.000 euro pentru fiecare adult si copil german in primul an si 3.500 - 4.500 euro/persoana in urmatorul an. Pierderea ar fi echivalenta cu 20 - 25% din PIB in primul an. In comparatie, costul creditarii Greciei, Irlandei si Portugaliei in contextul pericolului incapacitatii de plata nu depaseste 1.000 euro/persoana.

Costul politic

Costul economic ar putea fi cea mai mica grija pentru investitori. Fragmentarea zonei euro ar implica numeroase costuri politice. "Observam de-a lungul istoriei ca nicio schisma fiscala nu s-a produs fara "sprijinul" unui guvern autoritar sau militar; ne-am putea confrunta cu un razboi civil", spun economistii UBS.

O uniune monetara in sensul ei de baza, este, tehnic vorbind, o idee cat se poate de buna. Dar asta doar daca membrii ei constituie o zona optima pentur moneda. Si asta trebuie sa indeplineasca doua conditii: fie zona respectiva este atat de omogena incat toate economiile componente se misca in aceeasi directie si cu aceeasi viteza, in acelasi timp. Fie economiile sunt suficient de flexibile astfel incat orice diferente in performanta economica pot fi relativ usor si repede corectate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO