Raport: Necesarul de gaze din Romania creste cu 42% daca Rusia intrerupe 6 luni livrarile in UE. Cele mai afectate tari

gaze

Necesarul de gaze naturale in Romania ar putea creste cu pana la 42% in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarile de gaze catre UE pentru o perioada de sase luni, potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeana.

Testul analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni a livrarilor de gaze rusesti in randul a 38 de tari europene, raspunsul guvernelor, precum si potentialele acorduri de cooperare intre statele vecine in cazul unei crize a gazelor naturale. In cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizata a fost septembrie 2014 - februarie 2015.

De asemenea, raportul cuprinde recomandarile Comisiei pentru cele mai vulnerabile state."Raportul arata ca facem tot posibilul pentru a fi pregatiti si ca nu asteptam (declansarea unei crize - n.r.). Detinem, in premiera, un tablou complet in privinta riscurilor si a solutiilor posibile", a declarat vicepresedintele CE pentru Energie Günther H. Oettinger.
Dintre tarile din Europa de Sud-Est, Bulgaria, Romania si Ungaria ar fi cele mai afectate de o intrerupere in livrarile de gaze rusesti, se arata in raport.

CITESTE SI: Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte: "Exista un mare risc"

Astfel, necesarul de gaze naturale in Romania ar creste in februarie in medie cu 37% in varianta in care guvernul nu intrerupe colaborarea cu tarile vecine, iar temperaturile sunt cele obsnuite pentru luna februarie. In lipsa colaborarii cu alte state, necesarul de gaze in Romania ar fi de 42% in cazul unui februarie nu prea friguros. Potrivit Departamentului de Energie, consumul actual total al Romaniei este de circa 26 milioane metri cubi de gaze pe zi, iar productia interna este de 31 milioane metri cubi pe zi.

Departamentul mentioneaza ca grupul rus Gazprom a livrat in ultimele saptamani mai putine gaze Romaniei, justificand diminuarea volumelor prin disfunctionalitati tehnice. Importul actual de gaze rusesti este la un nivel nesemnificativ, de circa 0,2 milioane metri cubi pe zi.

Citește și
Gaz
Rusii ne mai dau gaze cat pentru aprovizionarea orasului Botosani. Romania a primit cu 26.7% mai putin decat era estimat
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

Romania a inmagazinat pana in prezent cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea munor depozite de circa 1,8 miliarde de etri cubi de gaze naturale. Capacitatea totala de depozitare a gazelor naturale in Romania este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, declara la mijlocul lunii septembrie, ca Romania nu ar avea nicio problema in perioada de iarna chiar daca Gazprom ar opri in totalitate livrarile de gaze si iarna ar fi extrem de dificila. In Bulgaria, necesarul de gaze ar urca cu 38% pana la 66%, iar in Ungaria cu 26%-35%. Croatia ar fi statul cel mai putin afectat in cazul ambelor scenarii, necesarul de gaze variind intre 0% si 12%, potrivit raportlui Comisiei Europene.

"Bulgaria este cel mai vulnerabil stat in termeni relativi, dar deficitul este mai mare in Ungaria si Romania, datorita pietelor mai mari. Croatia si Grecia s-ar confrunta cu un deficit de gaze mai mic, statul elen fiind singurul a carui pozitie se inrautateste in cazul scenariului de cooperare intre tari, deoarece va imparti gazele cu Bulgaria, a carei situatie ar fi mult mai precara altfel", se arata in raport.

CE recomanda autoritatilor romane si bulgare sa ia toate masurile necesare pentru finalizarea gazoductului dintre cele doua tari in urmatoarele luni. Potrivit Comisiei, finalizarea proiectului a fost ingreunata de dificultati tehnice privind constructia segmentului de sub Dunare si de probleme legate de diferenta intre presiunea gazelor din cele doua sisteme de transmisie.

De asemenea, Romania trebuie sa analizeze fezabilitatea folosirii la maximum a gazoductului cu Ungaria, eliminand restrictiile de transport din conductele romanesti, precum si sa considere posibilitatea alimentarii Republicii Moldova in cazul in care livrarile prin conductele din Ucraina sunt sistate.  In plus, guvernul trebuie sa identifice, in baza regulamentul privind securitatea livrarilor de gaze naturale, categoriile de consumatori vulnerabili care vor fi protejati in maniera particulara in cazul unei crize, se arata in raport.

 

Articol recomandat de sport.ro
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Nebunia sezonului în Liga 1: "Renunț la toți banii și dau ture în chiloți dacă salvez echipa!"
Citește și...
Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte:
Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte: "Exista un mare risc"

Rusia va reduce la iarna livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina "fura" din conductele de tranzit, a avertizat Vladimir Putin, joi, la Belgrad, adaugand ca spera ca nu se va ajunge in aceasta situatie, relateaza Reuters.

Rusii ne mai dau gaze cat pentru aprovizionarea orasului Botosani. Romania a primit cu 26.7% mai putin decat era estimat
Rusii ne mai dau gaze cat pentru aprovizionarea orasului Botosani. Romania a primit cu 26.7% mai putin decat era estimat

Romania a primit, marti, un import de gaze mult mai mic decat estimarile transmise de Transgaz. Astfel, pentru intreg necesarul de gaze al tarii, Romania nu a primit decat echivalentul de consum al unui oras de dimensiunile Botosaniului.

Rusii au redus din nou exporturile de gaze catre Romania. Cat de pregatiti suntem sa ne
Rusii au redus din nou exporturile de gaze catre Romania. Cat de pregatiti suntem sa ne "debransam" de la Gazprom

Pentru a doua oara in aceasta iarna, tara noastra a primit mai putine gaze rusesti. Si din nou, Gazprom nu a oferit nicio explicatie

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții, oamenii au primit Sfânta Lumină, ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video
Rușii și-ar fi bombardat singuri un oraș. Cinci oameni au fost răniți | Video

O explozie a rănit cinci persoane în orașul rus Belgorod, spune guvernatorul acestuia.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.