Raport al FMI: Statele Europei emergente, printre care Romania si Polonia, vor depasi liderii Germania si Franta

Angela Merkel - Agerpres

Statele din Europa de Est, cum ar fi Romania, Polonia si Albania, ar putea in curand sa depaseasca Germania si Franta in privinta cresterii economice, sustine Fondul Monetar International , transmite site-ul express.co.uk.

Raportul FMI pentru Europa Centrala si de Sud Est (CESEE) publicat vineri sugereaza ca economiile din aceste state arata un ritm robust de crestere, cuplat cu scaderea ratei somajului. Datele vin dupa ce principalele economii europene, Germania si Franta, inregistreaza noi recorduri negative in privinta previziunilor prin evolutia economiilor lor.

Increderea intre Germania si BCE a ajuns, saptamana aceasta, la cel mai scazut nivel dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a criticat-o pe Angela Merkel. Partidul Social Democrat german, unul dintre partidele care formeaza coalitia la putere, l-a invitat, recent, pe Mario Draghi sa se intalneasca cu parlamentarii germani pentru a le explica politica monetara expansionista si dobanzile extrem de mici practicate de institutia de la Frankfurt. O parte dintre politicienii germani critica politica monetara relaxata practicata de BCE, pentru ca afecteaza economiile populatiei si pune in pericol marjele operationale ale bancilor. Relatiile dintre prima economie a Europei si BCE s-au inrautatit si mai mult dupa ce ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a dat vina pe politicile BCE pentru recenta crestere de popularitate de care se bucura partidul de extrema dreapta "Alternativa pentru Germania".

Mario Draghi a reactionat, subliniind ca BCE se supune legii nu politicienilor, pentru ca este o institutie independenta, iar criticile excesive afecteaza eficacitatea politicii sale monetare. In conditiile in care, in ultimii trei ani consecutivi, inflatia este sub tinta avuta in vedere de BCE, iar cresterea economica este sub asteptari, institutia condusa de Mario Draghi a recurs la dobanzi negative pentru depozite, iar in lunile decembrie si martie a adoptat noi stimulente, de fiecare data criticate de Germania. Insa, dobanzile negative la depozite afecteaza sutele de mici banci de economii din Germania care se bazeaza pe veniturile din dobanzi.

FMI a estimat ca, anul acesta, statele din Europa de Est vor inregistra cel mai ridicat ritm de crestere, de 3-4%, in timp ce Comisia Europeana a inrautatit estimarea de crestere pentru Germania, la 1,6% in 2016. Ritmul mediu de crestere a economiei in Europa emergenta inca este mult sub nivelul de dinaintea crizei din 2008 si ar putea dura ceva timp inainte de a ajunge din urma, in termeni reali, restul Europei avansate. Consumul intern va fi motorul de crestere al CESEE, datorita "politicilor macroeconomice de sustinere" si a majorarii salariilor reale, se arata in raportul FMI, care avertizeaza ca stagnarea zonei euro, principalul partener comercial al multor state din CESEE, ar putea afecta ritmul de crestere.

Citește și
viza americana pe pasaport
Ciolos cere sprijinul UE pentru eliminarea vizelor pentru romani. Cand vom putea circula liber pe continentul american
Apropiați ai lui Donald Trump sunt de acord ca „Ucraina să ajungă sub controlul Kremlinului”, dacă Putin îndeplinește o condiție

Economiile din Europa Centrala si de Sud Est trebuie sa faca reforme pentru a creste productivitatea, sa stimuleze investitiile si sa imbunatateasca oferta de mana de lucru pentru a accelera procesul de convergenta, se arata in raportul institutiei financiare internationale. Dupa o crestere solida in 2015, regiunea Europei Centrale si de Sud Est se indreapta spre o perioada turbulenta. O crestere mai redusa in zona euro si SUA, inasprirea conditiilor financiare globale si slabiciunile din multe economii emergente creeaza turbulente. Cu toate acestea, pe termen scurt, cresterea este preconizata sa ramana robusta in majoritatea statelor din CESEE gratie unei cereri interne solide, estimeaza FMI.

"In Romania, se deruleaza o relansare ciclica, iar cresterea este preconizata sa se intareasca, sprijinita de majorarea salariilor, preturile reduse la combustibili si scaderea TVA", se arata in raportul citat. FMI avertizeaza, insa, ca in pofida unei relansari ciclice cresterea din CESEE ramane sub nivelul de dinaintea crizei, iar daca aceasta crestere mai redusa va deveni o normalitate acest lucru va insemna un ritm mai lent de convergenta cu Europa avansata.

De asemenea, FMI recomanda economiilor din CESEE sa stimuleze investitiile, pentru aceasta fiind necesara rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investitiile private. "Noi progrese ar putea fi necesare, in special in Romania si Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodariilor continua sa fie negative", avertizeaza FMI. In consecinta, Fondul apreciaza ca politicile ar trebui sa se concentreze pe reformele institutionale ce reduc ineficientele si cresc randamentele investitiilor si economiilor private. In sfarsit, pentru a mentine ritmuri de crestere mai mari decat in Europa avansata, FMI sustine ca tarile din CESEE trebuie sa rezolve obstacolele structurale si institutionale care impiedica utilizarea eficienta a tehnologiilor sau duc la alocarea ineficienta a resurselor. Raportul FMI arata ca cele mai mari progrese ar putea aparea in urma imbunatatirii calitatii institutiilor, cresterii accesului la serviciile financiare si imbunatatirii eficientei guvernului.

In ultimul sau raport "World Economic Outlook", publicat la inceputul lunii aprilie, Fondul Monetar International a revizuit in crestere la 4,2% estimarile privind evolutia economiei romanesti in acest an, de la 3,9% cat estima in luna octombrie a anului trecut. Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura tara din Europa care va inregistra in acest an o crestere economica mai mare decat cea a Romaniei, de 5%, in timp ce, pe ansamblu, Europa va inregistra o crestere economica de 2%, iar Europa Emergenta, regiune care include Romania, va inregistra un avans al PIB de 3,5%.
 

Articol recomandat de sport.ro
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Vedeta naționalei României, făcută praf de italieni: ”Spectator neplătitor”
Citește și...
Liderii UE avertizeaza: Blocarea frontierei cu Italia de catre Austria ar fi o catastrofa politica pentru Europa
Liderii UE avertizeaza: Blocarea frontierei cu Italia de catre Austria ar fi o catastrofa politica pentru Europa

O eventuala blocare de catre Austria a frontierei sale cu Italia in pasul Brenner pentru a combate afluxul de migranti ar fi o "catastrofa politica" pentru Europa, a avertizat sambata presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Ciolos cere sprijinul UE pentru eliminarea vizelor pentru romani. Cand vom putea circula liber pe continentul american
Ciolos cere sprijinul UE pentru eliminarea vizelor pentru romani. Cand vom putea circula liber pe continentul american

Romania va folosi toate instrumentele pe care le are la dispozitie...

Recomandări
Prezență uriașă la vot la alegerile prezidențiale 2024 din partea studenților: „Vrem să nu se ducă de râpă țara”
Prezență uriașă la vot la alegerile prezidențiale 2024 din partea studenților: „Vrem să nu se ducă de râpă țara”

Au rămas mai puțin de două ore până la închiderea urnelor, iar în unele secții încă sunt zeci de persoane care așteaptă să voteze. De altfel, au fost cozi toată ziua în mai multe orașe, iar tinerii au arătat un interes crescut pentru procesul electoral.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Cozi la mai multe secții de votare. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Cozi la mai multe secții de votare. Surse politice spun că Ciolacu ar conduce

Alegeri prezidențiale 2024. Românii sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și alege președintele. 13 candidați sunt în cursa electorală. La ora 7:00 dimineața, secțiile de votare s-au deschis în toată țara și se vor închide la 21:00.

LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2024 - prezența la vot în timp real. Au votat peste 8,2 milioane de români până la 18:00

Alegeri prezidențiale 2024, primul tur. Secțiile de votare din România s-au deschis la ora 07:00 dimineața, iar românii sunt așteptați să-și exercite dreptul constituțional de vot într-un scrutin care va decide viitorul șefului statului.