Romancele i-au facut pe chinezi sa uite protocolul. Imagini de la intalnirea celor doua civilizatii

26-11-2013 18:24

La Palatul Parlamentului nu s-au intalnit doar reprezentantii unei economii extrem de puternice cu oameni de afaceri dornici sa profite de miliardele puse in joc, ci si doua civilizatii.

Europenii au fost foarte atenti la oaspetii asiatici care au reguli de protocol aparte.

De exemplu, nu este potrivit ca oficialii cu rang inalt sa fie priviti direct in ochi atunci cand sunt prezentati. Insa unii oaspeti au uitat de toate normele cand au dat cu ochii de romancele noastre frumoase. Si s-au grabit sa se fotografieze cu ele.

Luni seara, la Palatul Snagov a fost o mare petrecere data in cinstea inaltilor oaspeti. Iar petrecerea ar fi tinut pana tarziu in noapte. Asa ca marti dimineata premierul a tinut sa se asigure ca toata lumea s-a simtit minunat.

Importanta zilei le-a dat insa tuturor puteri. A ajutat si organizarea deosebit de minutioasa. Premierul nostru si premierul Chinei si-au intampinat oaspetii asezati in dreptul semnelor de mult lipite pe covorul rosu.

Primiti cum se cuvine au fost si cei 400 de oameni de afaceri din China. Toti au fost cu adevarat impresionati de ce au gasit in Palatul Parlamentului. Si nu ne referim la decoratiunile uriase sau tablourile ce impodobesc peretii din sali, ci la romancele noastre aduse sa-i intampine pe musafiri. Fetele au fost invitate la sedinte foto organizate pe loc.

Cat de priceputi sunt chinezii in materie de tehnologie s-a vazut insa cel mai bine in timpul discursului sustinut chiar de premierul lor.

Sute de aparate foto, tablete ori telefoane mobile au imortalizat momentul.

Una dintre dorintele chinezilor a fost ca nu cumva vreunul dintre scaunele din sala de sedinta sa raman liber. Cu mici exceptii, organizatorii au reusit si asta. 

Au fost insa si lucruri care pot parea cel putin ciudate pentru o intalnire la un asemenea nivel. Orice participant care a avut nevoie de o casca pentru traducere, a putut s-o ia doar in schimbul unui act de identitate. Fie ca a fost vorba de om de afaceri ori ministru in functie. Organizatorii au fost usor descumpaniti atunci cand au inceput sa preia buletinele chinezesti.

Dar orice suparare a fost uitata atunci cand toata lumea a fost poftita la masa. Platourile au fost umplute cu cascaval si branza, pastrama de oaie, porc si vita, numai bunatati traditionale romanesti. Vizibil apreciate de vizitatori.

Pe tot parcursul sederii in Palatul Parlamentului oficialii chinezi au fost foarte atenti la gesturi si la detaliile de protocol.

Staff-ul premierului chinez s-a asigurat ca la fotografia de final ordinea din timp stabilita va fi si respectata. Si ca sa va dati seama cat de mult conteaza timpul pentru un prim-ministru, la plecarea din Parlament seful guvernului chinez Li Keqiang a fost imbracat in mers.

Programul de miercuri

Dupa doua zile de intalniri de afaceri, prim-ministrul va avea miercuri o zi cu actiuni mai degraba de protocol.

Dimineata, va fi primit de presedintele Traian Basescu.  Dupa-amiaza, Li ke-qiang va tine un discurs in fata celor doua camere ale Parlamentului.

Nu va fi o sedinta simpla: exact ca marti prezenta este element-cheie.

Presedintele Camerei i-a mobilizat pe toti parlamentarii sa vina la discurs. Le-a transmis si sms-uri in care le spunea ca succesul actiunii depinde de prezenta lor.

Pentru seful guvernului de la Beijing s-a facut o exceptie la varf. Oaspetele va sta la masa prezidiului, intre presedintele Camerei si cel al Senatului. In mod obisnuit, locul prim-ministrilor este tot la prezidiu, un nivel mai jos.

Premierul roman a anuntat ca va urmari sedinta din bancile Parlamentului.

Tot miercuri, premierul chinez va primi si cea mai inalta distinctie a Camerei Deputatilor, Colanul Camerei.

Presa a fost anuntata ca miercuri va avea loc o intervedere intre premierul chinez si presedintele Traian Basescu, la Cotroceni. Pana acum nu exista o confirmare oficiala a acestei intalniri.

Li Ke-qiang va pleca joi dimineata din Romania, spre Taskent, capitala Uzbeksitanului.

Tags: china, romania,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26