Buget 2019. Investițiile, un sfert din alocările pentru ajutoare sociale, pensii și salarii
Cu 3 luni întârziere faţă de prevederile legale, proiectul de buget pentru anul acesta a fost pus joi seară în dezbatere publică de către Ministerul Finanţelor.
Cifrele sunt mult prea optimiste, spun specialiştii care critică alocările mult prea mari, de peste 200 de miliarde de lei pentru ajutoare sociale, pensii şi salarii, raportate la cele pentru investiţii, care reprezintă doar un sfert din această sumă.
Aproape toate instituţiile bugetare au primit bani în plus în proiectul de buget, iar cele mai mari creşteri sunt la aceste ministere. Educaţia a primit 9,8 miliarde de lei în plus faţă de sumele cheltuite anul trecut - din care 2 miliarde sunt, potrivit Finanţelor, pentru proiecte de modernizare şi pentru tablete în şcoli.
Transporturile peste 4 miliarde - aici alocare mare a fost şi anul trecut, dar nu au reuşit să cheltuiască un sfert din sumă. Pentru sănătate e o creştere de 3,7 miliarde de lei, din care un miliard pentru aparatura şi investiii în spitale. Pentru Ministerul de Interne, al Agriculturii şi al Fondurilor Europene creşterile sunt şi ele consistente.
De la toate aceste zeci de miliarde trecem la grupa mică: instituţiile care au primit creşteri mici, în milioane de lei. Serviciile de informaţii şi Ministerul Public, adică Parchetul General - creşteri între 4 şi 8 procente pentru ele. Cele trei ministere care au bugete în scădere sunt - IMM-urile pierd 30% din bugetul avut anul trecut, Comunicaţiile o cincime şi Energia 13%, adică 37 de milioane de lei.
Banii despre care am vorbit mai devreme vor exista sau nu, dacă economia va creşte. Anul trecut bugetul fusese construit pe 5,5% creştere a Produsului Intern Brut, în realitate creşterea a fost de 4,5% - ţintă ratată cu un punct. Anul acesta din nou avem 5,5 prognoza, vom vedea ce părere are economia.
Inflaţia fusese proiectată la 3,1 anul trecut dar cauzele interne şi externe au dus la scumpiri generalizate de 4,63%, aşa că aşteptările ca în acest an scumpirile să fie de doar 2,8% sunt nerealiste, după cum spun analiştii financiari.
Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte Asociaţia Analiştilor Financiari: "Cred că inflaţia va mai creşte în continuare pentru că, tocmai pentru că avem aceste creşteri de taxe în telecom, în energie, care se vor propaga în economie. Importăm foarte multe bunuri şi servicii vom importa şi creşterile din exterior, deci avem o dublă presiune pe preţurile locale.”
Proiectul de buget va fi discutat săptămâna viitoare în Parlament.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!