Proiectul ambițios al Chinei de a-și relansa economia. A aprobat un plan impresionant de peste 777 de miliarde de euro
Beijingul a pregătit un plan special pentru susținerea economiei, care are probleme, pregătindu-se pentru o posibilă creștere a tensiunilor comerciale cu SUA sub administrația Trump.
Astfel, China a aprobat un plan de 6 trilioane de yuani (777,1 miliarde de euro) pentru a ajuta guvernele locale să refinanțeze uriașa lor datorie, într-o încercare de a impulsiona creșterea celei de-a doua economii ca mărime din lume.
Planul va fi implementat pe parcursul următorilor trei ani, a declarat Xu Hongcai, vicepreședintele comitetului financiar și economic al Congresului Național al Poporului, într-o conferință de presă, potrivit Euronews.
Alegeri 2024
08:57
FOTO. Călin Georgescu a mers să voteze simbolic la Mogoșoaia, deși alegerile prezidenţiale au fost anulate vineri de CCR
08:03
Elena Lasconi i-a scris o scrisoare lui Donald Trump. „România este acum mai fragilă ca niciodată”
07:58
TikTok confirmă că Bogdan Peșchir a plătit într-o singură lună 400.000 de euro pentru Georgescu. Lux dintr-o firmă inactivă
22:44
DOCUMENT. Alegeri parlamentare 2024. Rezultatele finale anunțate oficial de Biroul Electoral Central
Planul Chinei pe trei ani pentru reducerea datoriei masive
Ministrul de finanțe Lan Fo'an a precizat că 2 trilioane de yuani vor fi alocați anual, din 2024 până în 2026, pentru a ajuta guvernele locale să își rezolve datoriile. El estimează că volumul datoriei ascunse va scădea la 2,3 trilioane de yuani (297,44 miliarde de euro) până la sfârșitul lui 2028.
Oficialii au mai anunțat că plafonul pentru emiterea de obligațiuni speciale va fi ridicat la 35,52 trilioane de yuani (4,61 miliarde de euro) de la 29,52 trilioane de yuani (3,82 miliarde de euro) pentru guvernele locale.
Lan a afirmat că implementarea unei astfel de măsuri de înlocuire la scară largă marchează o „schimbare fundamentală” în abordarea Chinei privind restructurarea datoriei și că riscul de datorie guvernamentală al Chinei este „controlabil”.
Analiștii au cerut măsuri îndrăznețe de ordinul mai multor trilioane de yuani, pentru a revigora cea de-a doua economie a lumii, care nu și-a revenit încă complet după pandemia de Covid.
Pandemia a dus la creșterea datoriei guvernelor locale din China
Datoriile guvernelor locale au crescut în parte din cauza cheltuielilor mari și a veniturilor fiscale scăzute în timpul pandemiei, dar și din cauza recesiunii din industria imobiliară, deoarece vânzările drepturilor de utilizare a terenurilor, o sursă cheie de venit pentru guvernele locale, au scăzut.
Banca centrală a relaxat restricțiile asupra împrumuturilor la sfârșitul lui septembrie, declanșând o creștere a pieței bursiere, însă economiștii spun că guvernul trebuie să facă mai mult pentru a genera o redresare sustenabilă.
Oficialii guvernamentali au indicat că acest lucru ar putea fi discutat la reuniunea Comitetului Permanent al Congresului Național al Poporului din această săptămână, care trebuie să dea aprobarea oficială pentru orice cheltuieli noi.
Economia Chinei a dat semne de revigorare în ultimele două luni
Economia Chinei a arătat semne de viață în ultimele două luni. Subvențiile pentru achiziția de bunuri noi în schimbul celor vechi au ajutat la creșterea vânzărilor de mașini în septembrie.
Un sondaj al producătorilor a arătat o revenire în octombrie după cinci luni consecutive de declin, iar exporturile au crescut cu 12,7% luna trecută, cea mai mare creștere din ultimii doi ani.
Pentru cea mai mare parte a anului, Partidul Comunist aflat la conducere părea mai concentrat pe abordarea problemelor structurale pe termen lung ale economiei decât pe cele pe termen scurt. Pașii anteriori pentru stimularea economiei au fost fragmentați, aparent vizați doar să mențină economia pe linia de plutire, fără a declanșa o redresare robustă.
Îngrijorări privind performanța recentă a economiei Chinei
În ultimele săptămâni, partidul comunist al Chinei a semnalat o preocupare tot mai mare legată de stagnarea economiei, în încercarea de a atinge obiectivul de creștere de aproximativ 5% în acest an. Relaxarea monetară a băncii centrale a fost urmată de declarații guvernamentale că fondurile sunt suficiente pentru a stimula economia.
Totuși, obiectivele pe termen lung de a transforma China într-o economie de înaltă tehnologie și energie verde par să rămână principalele priorități ale Partidului Comunist, care nu se confruntă cu presiunile electorale care au determinat schimbările de putere în SUA, unde republicanii lui Donald Trump au preluat conducerea în această săptămână.