Proiect unic in Europa de est. Oradea va scoate profit din groapa de gunoi, cu panouri fotovoltaice
Oradenii ar putea scoate bani din groapa de gunoi. Pe o suprafata de 4 hectare, pline acum de deseuri, vor fi montate in curand 4.000 de panouri fotovoltaice care vor produce energie inclusiv pentru reteaua nationala.
Ideea a fost a celor care administreaza acum groapa de gunoi menajer a orasului. In acel spatiu insalubru si urat mirositor, oradenii au aruncat in ultimii ani tot ce nu le-a mai trebuit. Cand locul s-a umplut, conducerea societatii care il administreaza, s-a gandit ca-l poate transforma in... profit.
Oamenii au inceput cerand 10.000 de euro dintr-un fond al Guvernului Norvegian destinat proiectelor de energie, sanatate si mediu din Romania.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Szentes Istvan, coordonator de proiect: "Sunt niste bani de la guvernul Norvegiei, 21 de milioane de euro pentru toata Romania. Noi incercam sa obtinem o parte din banii acestia, am primit 10.000 de euro pentru pregatirea proiectului. Speram ca in primavara sa avem o veste buna si o sa ne aprobe suma de 1,5 milioane de euro."
Acesti bani reprezinta, insa, doar jumatate din suma necesara pentru toate operatiunile. Groapa trebuie sa fie mai intai nivelata, acoperita cu biogaz si cu pamant pentru ca locul sa nu mai prezinte niciun pericol.
Avantajul construirii parcului fotovoltaic va fi unul aproape imediat. Panourile vor produce curent care va intra inclusiv in reteaua nationala.
Istvan Szentes, coordonator de proiect: "Parcul fotovoltaic va genera o cantitate de curent de 0,99 MWh, noi consumam in jur de 0,3. Celelalte doua parti vor fi predate la reteaua nationala. "
Krisztian Gergely, colaborator proiect: "Este un proiect unic pentru Europa de est, nu exista la momentul de fata un proiect de acest gen iar, dupa cunostintele noastre, sunt doua astfel de proiecte in Europa."
Inchiderea unei parti din groapa de gunoi din apropierea orasului, inseamna insa si protectia mediului.
Sursa: Pro TV
Etichete: oradea, deseuri, mediu, investitii, gunoi, parc fotovoltaic,
Dată publicare:
01-09-2013 17:50