Energia solara, o investitie la moda. Peste 50 de proiecte de parcuri fotovoltaice anuntate in Arad

12-04-2013 13:48


parc fotovoltaic,sebis

 In cativa ani, aradenii ar urma sa devina mari producatori de energie regenerabila, daca ar fi sa ne luam dupa numarul mare de proiecte anuntate la autoritati.

 Reprezentantii Agentiei pentru Protectia Mediului Arad au declarat, pentru stirileprotv.ro/vest, ca au inregistrat 54 de proiecte de construire a unor parcuri fotovoltaice. Pentru acestea, investitorii au depus deja documente in vederea obtinerii planurilor urbanistice. In majoritatea cazurilor, s-a ajuns la faza solicitarii acordului de mediu, necesar pentru inceperea lucrarilor.

Cel mai mare proiect de acest fel din Romania s-a concretizat in orasul Sebis. Aici sunt aproape finalizate lucrarile de instalare a 317.000 panouri fotovoltaice pe 200 de hectare de teren, investitia fiind de o suta de milioane de euro. Capacitatea parcului va fi de 65 MW, care ar acoperi necesarul pentru 100.000 de locuitori.

Si comuna Sofronea se lauda cu nu mai putin de patru parcuri care ar urma sa produca energie din soare, ce-i drept mult mai mici decat cel din Sebis. O companie italiana va amenaja, in zona industriala a comunei, un parc pe 12 hectare, urmand ca panourile sa fie montate atat la sol cat si pe halele de productie existente.

Pentru acest proiect au fost emise deja autorizatiile, iar alti trei investitori asteapta acordul autoritatilor pentru proiecte ce se intind pe suprafete cuprinse intre zece si 17 hectare, situate la marginea localitatii Sofronea.

Un proiect important ar urma sa se concretizeze si la Seitin, pe o suta de hectare si cu o capacitate de 40 MW, energie suficienta pentru zeci de mii de locuitori. “Din discutiile pe care le-am avut cu investitorii, lucrarile vor incepe in acest an. Deocamdata, valoarea investitiei nu a fost facuta publica”, a declarat primarul localitatii, Mircea Totorean.

Si Primaria Arad a aprobat inca din 2011 un studiu de fezabilitate pentru construirea propriului parc fotovoltaic, pe 13 hectare, investitie estimata la 90 de milioane de lei. Deocamdata, municipalitatea nu a gasit si sursa de finantare.

Astfel de proiecte mai sunt anuntate in multe localitati din judet, intre care Vladimirescu, unde un investitor german a anuntat ca va monta panouri pe trei hectare.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO