Opt milioane de români ar putea accesa credite de 40.000 de lei, fără dobândă

robor, rate, credit
Pro TV

Vicepremierul Viorel Ștefan a făcut, marți, un anunț despre programul "Investește în tine", care ar putea fi demarat de Guvern săptămâna viitoare.

Programul ”Investeşte în tine”, care ar putea fi demarat de Guvern săptămâna viitoare, va oferi tinerilor care sunt la studii, fără a avea un loc de muncă, acces la împrumuturi fără dobândă, garantate de stat, de 40.000 de lei pentru educaţie, sănătate, sport şi cultură, creditul putând creşte cu alte 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului, nefiind însă vizaţi doar tinerii, numărul persoanelor eligibile pentru a luat un credit prin acest program fiind de 8 milioane, a anunţat marţi vicepremierul Viorel Ştefan, citat de News.ro

Programul va fi adoptat săptămâna viitoare, printr-un act normativ, de Guvern, potrivit lui Ştefan.

”Creditul este 40.000 de lei pentru tinerii între 16 şi 26 de ani, iar valoarea acestuia poate fi extinsă cu 20.000 de lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului”, a anunţat vicepremierul.

Pentru persoanele între 26 şi 55 de ani, valoarea creditului este de 35.000 de lei, dar poate fi extins cu 20.000 lei dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Citește și
sinucidere Chișinău
Un bărbat s-a împușcat în cap, într-o bancă, pentru că nu mai putea să-și plătească împrumutul
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

”Programul se adresează în mod special tinerilor, dar nu numai. Se referă la investiţiile pe care o persoană le poate face în propria sa dezvoltare, adică în propria educaţie, cultură sau sănătate. Acest program va include şi investiţiile în dezvoltarea personală a membrilor familiilor beneficiarului”, a spus Ştefan.

Principalele motive ale demarării acestui program sunt şomajul ridicat în rândul tinerilor (18,3%), exodul tinerilor din ţară, lipsa forţei de muncă calificate în unele zone ale ţării, dificultăţile tinerilor cu venituri reduse în finalizarea studiilor, dificultăţile de angajare şi reconversie profesională pentru cei apropiaţi de 55 de ani.

”Dobânda este 0% din perspectiva beneficiarului, practic toate dobânzile şi comisioanele bancare, subliniez şi comisioanele bancare, sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), cu condiţia plăţii la scadenţă a ratelor creditului”, a spus Ştefan.

Durata creditului este de maximum 10 ani, aici fiind inclusă şi perioada de graţie, cel puţin egală cu durata studiilor, dar maximum 5 ani. Creditul este garantat de stat în proporţie de 80% prin Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), exceptând dobânzile şi comisioanele bancare. Dacă nu este angajat, beneficiarul trebuie însoţit de un co-debitor pentru diferenţa de 20%.

Creditul este cu trageri multiple, în maxim cinci ani de la acordarea creditului, iar facturile sau plăţile directe se decontează pe bază de proformă. Astfel, nu este vorba de un transfer în contul beneficiarului, ci se decontează toate cheltuielile eligibile realizate pentru beneficiarul creditului sau pentru membrii familiei acestuia.

Cheltuielile eligibile sunt, în principal, cele legate de educaţie: plata cursurilor de specializare/calificare/pregătire profesională, taxa de studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.) la unităţi de învăţământ din România, plata cărţilor, rechizitelor, revistelor de specialitate, taxa de participare manifestări ştiinţifice şi concursuri din România, costurile de transport pentru participarea la manifestări ştiinţifice din România sau din străinătate, achiziţionare de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri.

Sunt acoperite şi cheltuielile legate de plata chiriei, utilităţilor, loc cazare în cămine şcolare sau studenţeşti, precum şi plata taxei la grădinţă, creşă sau şcoală privată din România.

Un alt domeniu este cultura: abonamente culturale pentru cinema, teatru, operă, bibliotecă şi muzee, costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate, instrumente şi echipamente pentru prestaţiile culturale.

Totodată, este vizată şi sănătatea: costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervenţiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naţionale de sănătate publică.

În plus, este acoperit şi domeniul sportiv: echipamente sportive de uz personal, abonamente la activităţi sportive (fitness, înot etc.).

Mai mult de atât, programul acoperă şi o parte din construcţia sau achiziţia unei locuinţe, dar şi modernizarea sau renovarea locuinţei.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Tinerii fără venituri ar putea cere credit fără dobândă de până la 40.000 de lei
Tinerii fără venituri ar putea cere credit fără dobândă de până la 40.000 de lei

Tinerii români care nu au un loc de muncă stabil sau care sunt în perioada studiilor s-ar putea bucura de credite fără dobândă de până la câteva zeci de mii de lei.

Un bărbat s-a împușcat în cap, într-o bancă, pentru că nu mai putea să-și plătească împrumutul
Un bărbat s-a împușcat în cap, într-o bancă, pentru că nu mai putea să-și plătească împrumutul

Un bărbat de 50 de ani, din Chișinău, s-a împușcat în cap în sediul unei companii de creditare, pentru că nu mai putea să plătească împrumutul și urma să fie evacuat din casa ipotecată.

Avertisment BNR. Tinerii să se gândească bine înainte să acceseze un credit de la bancă
Avertisment BNR. Tinerii să se gândească bine înainte să acceseze un credit de la bancă

Avertisment din partea Băncii Naţionale pentru tineri. Cei până în 35 de ani, supranumiţi ''millenials'', se leagă mai uşor la cap cu un credit ipotecar faţă de cei mai în vârstă, arată o analiză recentă.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.