Avertisment BNR. Tinerii să se gândească bine înainte să acceseze un credit de la bancă

Ultimul update: Vineri 11 Mai 2018 19:43
Data publicarii: Vineri 11 Mai 2018 19:36
Categorie: Financiar

Avertisment din partea Băncii Naţionale pentru tineri. Cei până în 35 de ani, supranumiţi ''millenials'', se leagă mai uşor la cap cu un credit ipotecar faţă de cei mai în vârstă, arată o analiză recentă.

Însă nu au trecut printr-un ciclu economic complet, deci printr-o criză economică, atrag atenţia oficialii BNR. Aşa că ar trebui să se gândească de trei ori înainte să se îndatoreze pe mai multe decenii. Cum dobânzile sunt în creştere, ratele ar putea să le dea mari bătăi de cap în viitor, în special în situaţiile în care şi veniturile sunt instabile.

Din totalul populaţiei care are datorii la bănci, o treime sunt tineri sub 35 de ani. Cei mai mulţi şi-au cumpărat casa.

Aproape jumătate din creditele ipotecare şi cele de tip prima casă derulate acum de băncile din România sunt făcute de tineri de până în 35 de ani, arată datele BNR. Iar trei sferturi dintre ei au un grad de îndatorare mai mic de 40%.

Cu alte cuvinte, pot plăti cu uşurinţă ratele acum. Însă nu au trecut printr-un ciclu economic complet, avertizează oficialii BNR.

BNR va aplica măsuri drastice la împrumuturile bancare, ca să frâneze ritmul creditării

Florin Dragu, reprezentant BNR: ”Este important să analizeze capacitatea lor de rambursare a datoriilor pe termen mai mult şi să aibă în vedere faptul că pe intervale mai mari de timp evoluţiile pe rata dobânzii, pe veniturile de care aceştia dispun pot fi şi nefavorabile.”

Adrian Dan, sociolog: ”În comparaţie cu generaţia părinţilor lor, ei sunt un pic mai puţin responsabili cu privire la diverite angajamente, nu mai visează să iasă la pensie din aceeaşi companie în care au intrat, fluctuaţia pe piaţa de muncă este extrem de mare, riscurile pe care şi le asumă sunt mai mari. Filosofia lor de bază este: prefer un câştig mai mare şi nesigur decât un câştig mic şi sigur.”

Diferenţele se văd deja faţă de anul trecut, dacă vorbim de dobânzi. Indicele ROBOR, în funcţie de care se calculează cele mai multe credite în lei, s-a triplat. Dacă în mai 2017 era 0,9%, acum a ajuns la 2,74%.

Iar tendinţa este de creştere.

Iancu Guda, analist: ”Consensul analiştilor indică un nivel mediu al robor de 3,5 % pentru acest an. Atunci când dobânzile cresc, în perioada de expansiune, pentru a tempera creşterea economică şi inflaţia, s-ar putea să aibă o problemă. Spre exemplu, dacă cineva a luat un credit anul trecut şi plătea pe lună 1.000 de lei, anul acesta va plăti lunar undeva la 1500-1600 de lei.”

Aşa că specialiştii îi sfătuiesc pe tineri să facă analize de risc şi să se gândească şi la cele mai negre scenarii, înainte de a face un credit. De exemplu, înainte de criza din 2008, rata creditelor neperformante era apropiată de 0, iar apoi a trecut de 15%.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Proiect în Parlament: statul ar putea plăti ratele la casă ale polițiștilor și militarilor

Proiect în Parlament: statul ar putea plăti ratele la casă ale polițiștilor și militarilor

Teodorovici

Eugen Teodorovici a anunțat schimbări majore în domeniul achizițiilor publice

Teodorovici, atac la adresa președintelui: ”Până nu primesc un răspuns de la el nu discutăm nimic”

Românii cumpără tot mai puțină telemea de la ciobanii noștri. Soluția de compromis a oierilor

Situația fondurilor europene, îngrijorătoare. România a folosit doar 5 miliarde de euro din 31

Teodorovici, despre Pilonul II de pensii: La finalul lunii iunie va fi prezentat un proiect nou

Indicele ROBOR, la cea mai ridicată valoare din ultimii 3 ani și jumătate

Euro

Retailer gigant, prezent și în România, închide 100 de magazine, după prăbușirea profitului

Colosul cu picioare de lut. Grupul chinez care urma să preia fostul Rompetrol se prăbușește

Carrefour ar putea închide 227 de magazine. Ce se întâmplă cu cei 2.100 de angajați

Guvernul ar pregăti o nouă suprataxare pentru firme. Suma plătită din 2019 pentru fiecare angajat

Tinerii fără venituri ar putea cere credit fără dobândă de până la 40.000 de lei

Energia electrică pentru consumatorii casnici se va ieftini cu 3,53%, de la 1 iulie